2012.05.21 - IV. Női Ökölvívó Utánpótlás EB

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

IV. Női Junior és Ifjúsági Ökölvívó EB, Wladyaslawowo 2011. november 3-10.

Az idei évben negyedik alkalommal rendezi meg az EUBC a Junior és Ifjúsági Női Ökölvívó Európa Bajnokságot 2012. november 3-10. között. Az EUBC tavalyi év végi határozata alapján a 2012-es évtől kezdve évente rendezik meg a női utánpótlás EB-t, ezzel is biztosítva a női szakág európai erősödését. Az EUBC a 2011-es év végén több olyan határozatot is hozott, aminek a célja az európai ökölvívás rangjának emelése -főleg a távol-keleti országokkal szemben- a férfi és a női szakágban egyformán.

A versenynek ezúttal Lengyelország lesz a házigazdája, ahol a Balti-tengeri kikötő és üdülőváros, Wladyslawowo vállalta magára a rendezéssel együttjáró feladatokat. Wladyslawowo Gdansktól nem messze található, Budapesttől mért távolsága kb 1200 km. A lengyel szövetség már régóta komolyan veszi a női utánpótlást,így a nagy számú hazai versenyek mellett az eddigi EB-ken és a VB-n is teljes csapattal (23 fő versenyő) indultak. Nem is eredménytelenül, hiszen a 2010-es EB-n 2 arany, 1 ezüst, 8 bronzérem, a 2011-es kontinens bajnokságon 2 arany, 3 ezüst, 4 bronzérem, míg a világbajnokságon 1 arany, 1 ezüst és 2 bronzérem volt a lengyel válogatott mérlege. A lengyelek hitvallása szerint utánpótlás nélkül nem lehet felnőtt csapatot sem építeni, ezért fektetnek ekkora hangsúlyt erre a két korosztályra.

Kicsit nézzünk vissza az eddigi EB-k történetére:

Az I. Női Utánpótlás EB-t 2008-ban rendezték Bulgáriában. A magyar csapat ezen a versenyen úgy indított juniorokat az EB-n, hogy ez a korosztály nálunk még nem is létezett. Ennek tudatában a két junior érem kiemelkedően jó eredménynek számított. A csapat 5 főböl állt: Mizsei Vivien junior ezüst, Pikács Mercédesz junior bronz, Dobrádi Csilla ifi bronzérmet szerzett, Kiss Orsolya és Nyitrai Kinga az 5. helyen végzett. Sajnos az említett ökölvívók közül már egyik sem aktív!

A II. Utánpótlás EB-t Franciaoországban rendezték 2010-ben, innen 2 bronzéremmel tértünk haza. Az említett két érmet az ifi korosztályban Pikács Mercédesz és Monostori Klaudia szerezte.

A III. Utánpótlás EB-nek 2011-ben az oroszországi Orenburg adott otthont. Erre az Európa bajnokságra a magyar szövetség nem indított csapatot, így csak itthonról nézhettük a mérkőzéseket.

A mostani EB-re a MÖSZ idei költségvetésében 5,7 millió forint szerepel. Mivel a repülőjegy költsége a Budapest-Gdansk távolságon nem több mint 60.000,-Ft/fő, így lehetőségünk van nagyobb létszámú csapat indítására, illetve az EB-re tervezett költségkereten belül egy-két felkészülési mérkőzésre is futja.

Végezetül érdekességként álljon itt Szuknai Zsuzsanna írása a 2008 EB-utáni beszámolóból. Bár több mint 4 éve írta, olyan jól megfogalmazta a lényeget, hogy az a mai napig megállja a helyét:

"Néhány szó Európa utánpótlás erőviszonyairól. Mivel eddig nem rendeztek ezeknek a korosztályoknak hivatalos nemzetközi versenyt eddig csak elmondásokból tudtuk mely országok, mennyire foglalkoztak a fiatal lányokkal. Velünk ellentétben, sok országban már évek óta rendeznek mindkét kategóriában nemzeti bajnokságot (nálunk 2009-ben lesz az első utánpótlás OB), mint például -csak néhány a teljesség igénye nélkül- Romániában, Lengyelországban, Oroszországban, Törökországban vagy a skandináv országokban. Így nem meglepő, hogy ezek az országok nagy létszámú csapatokkal érkeztek és meghatározó erőt képviselnek. Versenyzőik korukhoz képest nagy rutinnal rendelkeznek, 20-25 mérkőzést tudnak maguk mögött, de vannak olyanok is, akiknek több mint 40 meccs van bejegyezve a könyvébe. (A mi lányainknak 4-6 mérkőzés van a hátuk mögött.) Közülük is kiemelkedik Oroszország, ahonnan 25 ökölvívó érkezett, és sokan közülük úgy bokszolnak, mint a felnőtt versenyzők. Az utánpótlással való törődésük látszik a világ felnőtt női ökölvívó mezőnyében betöltött meghatározó szerepükben is."
 

képgaléria
IV. Női Ökölvívó Utánpótlás EB