2012.11.11 - 4. Női Junior és Ifjúsági EB

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Ketten az aranyért bokszolnak, míg Váry Lili (48 kg), Nagy Kitti (57 kg) és Szatmári Petra (81 kg) bronzérmesként zárta a lengyelországi Wladislawowo-ban a női ifjúsági és junior ökölvívó Európa-bajnokságot

 

Hegedűs Diána és Kalderás Erika döntős!

 

 

 

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a női ifjúsági és junior ökölvívó Európa-bajnokság, és a lengyelországi Wladislawowo-ban az eddigi legsikeresebb magyar szereplésnek örülhetünk. Lányaink közül a junioroknál a 70 kilós Hegedűs Diána, míg az ifik között Kalderás Erika (54 kg) fantasztikus bokszot bemutatva bejutott a döntőbe, míg Váry Lili (48 kg), Nagy Kornélia Kitti (57 kg) és Szatmári Petra (81 kg) bronzérmesként zárt. Kovács László, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya elmondta, az öt érem önmagáért beszél, és erre a korosztályra lehet majd építeni, akár már a riói olimpián.

 

 

A női ökölvívás három súlycsoporttal mutatkozott be Londonban, és ez a szakemberek szerint is sikeres debütálás várhatóan meghozza a világ legtöbb országában, így hazánkban is a női szakág létszámbeli duzzadását, hiszen az olimpiára való kijutás lehetősége minden sportoló álma. A múlt szombaton kezdődött ifjúsági – 1994. január 1. és 1995. december 31. között születettek, azaz a 17-18 éves korcsoport –, valamint a junior – 1996. január 1. és 1997. december 31. között születettek, azaz a 15-16 éves korcsoport – Európa-bajnokságon aztán mindkét korosztályos magyar válogatott bebizonyította, lehet rájuk építeni.

Az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő kontinensviadalnak ezúttal a lengyelországi Wladislawowo ad otthont, és a magyarok öt érmet nyertek az Európa-bajnokságon. Hárman sajnos vereséget szenvedtek az elődöntőben - az ifjúsági Váry Lili (48 kg), Nagy Kornélia Kitti (57 kg) és Szatmári Petra (81 kg) –, így bronzérmesként zártak. Mindhárman remek győzelmeket arattak a dobogóig vezető úton, és ha az eddig jellemző szorgalom lesz rájuk jellemző a továbbiakban, akkor sok szép eredményt érhetnek el a különböző világversenyeken.

 

A juniorkorú Hegedűs Diána (70 kg) a sorsolás kedvezményezettjeként csak az elődöntőben lépett először ringbe, ám ekkor bebizonyította, nem érdemtelenül mosolygott rá Fortuna. Az ír Sally Carrig ellen Diána nagy lendülettel vetette bele magát a küzdelembe, és folyamatos támadással esélyt sem adott az ír lánynak, hogy megmutassa tehetségét. Már az első menettől kezdve Diána átvette az irányítást, amit a mérkőzés végéig a kezében tartott. A pontozók is hasonlóan vélekedtek, és a magyar lány 17-10 arányú pontozásos győzelmet aratott, és a fináléban a lengyel Elzbyeta Wojcik lép szorítóba.

Az ifjúsági Kalderás Erika (54 kg) sem akart Diána mögött elmaradni, és roppant szellemes ökölvívást bemutatva ő is bejutott a döntőbe. Pedig ellenfele, a brit Sarah Rostron ifjúsági Eb-ezüstérmes volt 2011-ben, junior Európa-bajnok 2010-ben, ám ezúttal 13-7-re kikapott Erikától, akinek ellenfele az aranycsatában az orosz Liudmila Shakhova lesz az ellenfele.

 

 

Nagyon elégedett mindkét korosztályos válogatott eddigi teljesítménnyel Kovács László, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya.

 

„Egészen fantasztikus az a teljesítmény, amit ez a két csapat produkált az Európa-bajnokságon. A lányok a megszerzett öt éremmel minden várakozást felülmúltak. Ez az öt érem, amelynek összetétele még bármilyen lehet, önmagáért beszél, és erre a korosztályra lehet majd építeni, akár már a riói olimpián. Persze most nem lehet hátradőlni, hanem a már meglévő, rendkívül jó alapokra kell építkezni az elkövetkező időszakban” – fogalmazott Kovács László.

 

 

A magyar vonatkozású elődöntők eredményei

Junior

 

70 kg Hegedűs Diána- Sally Carrig Írország 17:10

 

Ifjúsági

48 kg Váry Lili- Svetlana Dmitrieva Oroszország 10:19

 

54 kg Kalderás Erika- Sarah Rostron Anglia  13:7

57 kg Nagy Kitti- Paulina Jakubczyk Lengyelország 8:12

81 kg  Szatmári Petra- Dinara Shukeeva Oroszország 13:23

 

 

 

A csütörtök esti programban az ifjúsági, a pénteki napon a junior korosztály döntői kerülnek megrendezésre.

 

A döntők párosítása:

Ifjúsági (csütörtök este)

54 kg Kalderás Erika- Liudmila Shakhova Oroszország

Junior (péntek este)

70 kg Hegedűs Diána- Elzbyeta Wojcik Lengyelország

 

 

 

 

képgaléria
4. Női Junior és Ifjúsági EB 4. Női Junior és Ifjúsági EB 4. Női Junior és Ifjúsági EB 4. Női Junior és Ifjúsági EB 4. Női Junior és Ifjúsági EB 4. Női Junior és Ifjúsági EB
kapcsolódó versenyzők