2011.04.18 - Antalya 2011. Közeleg a történelmi világbajnokság

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

 

Közeleg a történelmi világbajnokság

Tíz nap múlva történelmi eseményre kerül sor Antalyában, a törökországi kikötővárosban, ugyanis a nemzetközi szövetség, az AIBA első alkalommal rendez a hölgyek részére korosztályos világeseményt, a Női Ifjúsági és Junior Világbajnokságot.
A közelgő londoni olimpiai játékok miatt, amelyen a női ökölvívás debütálni fog, az AIBA elhatározta, hogy mindenképpen több versenyt szervez a hölgyek részére, a közvetlen utánpótlásnak is nagyobb szerepet biztosítva. Antalya kapta meg az első világbajnokság rendezési jogát, amelyet kétévente fog megrendezni a nemzetközi szövetség.
Az ifjúságiak tíz súlycsoportban küzdenek meg az érmekért, a versenyen az 1993-1994-ben születettek vehetnek részt, míg a juniorok között az 1995-1996-os korosztály képviselői nevezhettek tizenhárom kategóriában.
A hagyományt teremtő világbajnokságon összesen 45 nemzet 264 versenyzője vesz részt, az ifjúságiak között 40 ország 151 ökölvívója méri össze tudását, míg a juniorok között 28 nemzet 113 bokszolója vetélkedik az érmekért.
Teljes csapattal a házigazda törökök mellett csak az oroszok és a kazahok vesznek részt a világbajnokságon, míg jelentős csapattal képviselteti magát Ukrajna, India, Írország, Lengyelország, Románia és Magyarország is.
Meglepetésre távol marad a világbajnokságtól az Egyesült Államok, a Koreai NDK, Kanada, Argentína, Olaszország, Mongólia, Dél-Korea, Venezuela, Csehország, Norvégia és Dánia is, míg a kínaiak csupán az ifjúságiak versenyében szállnak harcba az érmekért.
Az idősebbek mezőnyében már olyan világnagyságokat találunk, mint a kétszeres korosztályos Eb-győztes svéd Love Holgersson (69KG), a barbadosi felnőtt világbajnokságon negyeddöntős orosz Anasztaszija Beljakova (60KG), valamint honfitársa, a veretlen a kétszeres kontinensbajnok Jaroszlava Jakusina (75KG) sem akárki a szakmában.
Az Európán kívüli mezőnyben is találunk komoly szakmai háttérrel és tapasztalattal rendelkező versenyzőket. A kínai Csang Ji-po (51KG) és Niu Li-li (54KG) már nyert a felnőttek között odahaza nagy seregszemlén, a Török Miniszterelnök kupán bronzérmes volt a kazah Nazim Kizajbaj (48KG), az indiaiak egyik legjobbja, Sarjubala Devi (48KG) már 33 mérkőzésen van túl, míg a Fülöp-szigetek 16 éves titánja Nicezzaa Petecio (48KG) hatalmas tehetségnek számít.
A hagyományosan erős angolok az ifjúságiak, az ukránok a juniorok között számíthatnak elsősorban (arany)érmekre, míg a lengyelek, a svédek, az írek, a németek, valamint a románok mindkét korosztályban érett bokszolókkal rendelkeznek.

Hazánkat hat ifjúsági és három junior korú versenyző képviseli a történelmi seregszemlén, közülük elsősorban a már öt éve bokszoló vecsési Váry Lili, a több küzdősportágban jártas újpesti Csombor Vivien, valamint a kemény vecsési Fadgyas Vivien és a nemzetközi rutinnal is felvértezett Csősz Nikolett révén lehetnek (v)érmes reményeink, de a nagy tét bárkiből kihozhatja a maximumot. Sajnos sérülés miatt nem utazhat a csapattal a junior 48 kg-os Wurst Nikolett, aki mindenképpen az éremesélyesek közé tartozott.
A magyar válogatott Szuknai Zsuzsanna, Faragó Beatrix és Seres Attila vezetésével Tatán készült fel az eseményre, és az alábbi összetételben szerepel a világbajnokságon.
Ifjúságiak:
48KG: Váry Lili (Vecsés SE)
54KG: Kalderás Erika (Szolnok-Damjanich)
57KG: Csombor Vivien (Újpesti TE)
60KG: Vetró Gabriella (Honvéd-Sashegy SE)
69KG: Bengernó Viktória (PVSK)
75KG: Pesti Beatrix (Kőszegi Fitt-Box SE)
Juniorok:
50KG: Fadgyas Vivien (Vecsés SE)
54KG: Nagy Kornélia Kitti (Big Boxing SE)
63KG: Csősz Nikolett (Forgi BC)

Írta: Kincses Tibor
 

képgaléria
Antalya 2011. Közeleg a történelmi világbajnokság
kapcsolódó versenyzők