2010.08.08 - Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes!

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmet szerzett az Uniós Bajnokságon!

 

 

Minden idők legjobb eredményével zárta a magyar női ökölvívó válogatott a Keszthelyen zajló Női Ökölvívó Európai Uniós Bajnokságot. A 11 fős magyar csapatból 8-an szereztek valamilyen érmet, köztük öten a fináléba is beverekedték magukat. A tegnap 16.00-kor kezdődő döntőn a torna fővédnöke a frissen beiktatott köztársasági elnök dr. Smith Pál is megjelent. Első hivatalos sport rendezvényének megnyitóján köszöntő beszédet mondott és megnézett néhány mérkőzést is.

Az 5 magyar döntős közül elsőként Ancsin Katalinnak a 48kg-os kategóriában Calabrese Valeria ellen húzott kesztyűt. Az olasz lány ellen jól kezdett az University versenyzője, de az első két menetben több tiszta találatot sem kapott meg, így a harmadik menetre 1:1-es pontozással fordult, amely a negyedikre is megmaradt. Az utolsó etapban a fordított alapállású Calabrese egy akcióból jobban jött ki és egy pontos vezetésre tett szert, Kata nagyot küzdve mindent meg tett a győzelemért, de már nem tudott fordítani az eredményen. Vona János tanítványa 1:2-es pontozással maradt alul egy olyan mérkőzésen, amit itthon meg kellett volna nyernie. Kata a tornán végig jó teljesítményt nyújtott és az ezüstéremmel élete eddigi legjobb eredményét érte el.

A magyar csapat számára a munka zöme a 69kg-os kategóriától kezdődött, hiszen mind a 4 felső súlycsoport magyar érdekeltséggel zajlott. A sort Nagy Bianka kezdete az angol Savannah Marshall ellen. A kiegyenlített első menet 1 pontos angol vezetést hozott. A Szeged Boksz Club versenyzője a következő menetben ki tudott egyenlíteni, majd a harmadiktól átvette a vezetést. Jó hajrával a címvédő Marshall-t 6:4-es pontozással győzte le a magyar lány. Gál László versenyzője végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva nyerte meg a bajnokságot és első ízben állhatott fel ekkora nemzetközi tornán a dobogó legfelső fokára.

A legfelső olimpiai kategóriába a 75kg-ban következett Kovács Mária. A PVSK bokszolójának Alexandra de Huttent kellett legyőznie az elsőségért. Nem volt ismeretlen számára a francia versenyző, hiszen nemrég az Opal Coast nemzetközi torna selejtezőjében már találkoztak. Marcsi rögtön magához ragadta a kezdeményezést és már az első menetben vezetésre tett szert. A jóval magasabb francia nem tudta felvenni az ütőtávot a lábon jól irányító Kováccsal szemben, aki folyamatosan növelte pontjainak számát. Az utolsó menetre az egyre felszabadultabban bokszoló magyar lány látványos találatokkal beállította a 6:2-es végeredményt, ezzel megszerezte 3. EU-s elsőségét.

Rögtön utána Nagy Tímea lépett a kötelek közé Erika Guerrier ellen. A tavalyi 75kg-os Uniós bajnok francia ellen Timi remek kezdéssel az első menetben 3 pontos előnyre tett szert. A következőben  még tudta emelni a különbséget kettejük között a DVSC öklözője.(5:1)  A harmadik menetre azonban elfáradt, amit ellenfele azonnal ki is használt és 3 pontra csökkentette hátrányát ehhez jött egy intés,ami rögtön szorossá tette a mérkőzést, hiszen a végső menetet 6:5-ös magyar vezetéssel kezdték. Sajnos Nagy nem tudta kivédeni vagy megállítani a francia rohamait, aki átvette a vezetést és 6:7 arányú pontozással a 81kg-osok között is bajnoki címet szerzett.

A finálé utolsó párjaként a legnagyobbak között (+81kg) mérkőző Sándor Lilla az ellene az Anna Slowik ellen, aki az elődöntőben az aktuális világbajnok Semsi Yaralit (TUR) verte 8:1-re. Kiss Emil versenyzője nagyot küzdött a lengyel lánnyal megmutatva, hogy helyén a szíve. De a lengyel lány jól kihasználta Lilla védekezésbeli hiányosságait és több tiszta találatot követően a 2. menetben a bíró rászámolt a magyar lányra, amit a harmadikban újabb követet majd a mérkőzés beszüntetése. A Fullcontact Szeged bokszolója ezüstéremmel térhet haza.

A magyar lányok a két arany- és a három ezüstérem mellett még három bronzérmet is szereztek Dobrádi Csillának (46kg), Mizsei Viviennek (51kg) és Némedi Csillának (54kg) köszönhetően. Az érmek számát illetően a magyar csapat végzett az élen, de a szintén teljes létszámmal induló török válogatottnak eggyel több aranyérmet sikerült gyűjteni, így a pontversenyben Törökország végezet az élen míg Magyarország a második helyet szerezte meg.
A jó szereplésben nagy szerepe volt a remek csapatösszetartásnak, a lányok önfeledten szurkoltak egymásnak és örültek egymás sikerének is. Valamint nagy ösztönző ereje volt a versenyt végig kísérő edzőkből és csapattársakból álló szurkoló tábornak, akik az ország minden részéről érkeztek.

A  Bajnokság alatt a szorítón kívül is megméretethették magukat, hiszen a szervezőknek köszönhetően az elődöntők napján az arra kedvet számára szépségversenyt rendeztek természetesen több magyar indulóval is. A magyar szépségeket Pikács Mercédesz, Oravecz Annamária, Papp Nikolett és Mizsei Vivien képviselte. Utóbbit a nemzetközi zsűri a legszebb lánynak választotta, míg Pikács Mercédesz a második udvarhölgy lett.

A lányok a bajnokság végetértével nem pihenhetnek, mivel Szeptember 9.-én kezdődik a világbajnokság, már hétfőn folytatódik tovább a felkészülés a klubokban majd 16.-ától a tatai edzőtáborban.


Szuknai Zsuzsanna

 Rengeteg képet találtok a linkre katintva!

 

képgaléria
Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes! Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes! Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes! Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes! Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes! Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes! Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes! Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes! Kovács Mária és Nagy Bianka aranyérmes!
kapcsolódó versenyzők