2010.06.02 - London 2012

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Nem lesz könnyű a londoni olimpiára eljutni

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) közzétette az új, londoni olimpiára elkészült kvalifikációs rendszerét, amelyből kiderül, hogy talán minden eddiginél nehezebb lesz kvótát szerezni az ötkarikás játékokra. 

A pekingi olimpián tizenegy súlycsoportban avattak bajnokot, míg Londonban már tizenhárom kategóriában szerepelhetnek a versenyzők. A férfi kategóriák számát eggyel csökkentették, amelyek hivatalosan 2010. szeptember elsején lépnek életbe, és ezentúl 49, 52, 56, 60, 64, 69, 75, 81, 91, és +91 kg-ban mérkőzhetnek a felek.

A három új versenyszámot a nők küzdelmei jelentik, ők 51, 60, és 75 kg-ban mérkőzhetnek két év múlva a londoni olimpián. Pekingben az egyetlen olyan sport volt az ökölvívás, amelyben a hölgyek nem vehettek részt, de tavaly a Nemzetközi Olimpiai Bizottság zöld utat adott a szebbik nem londoni részvételére.

A hölgyeknek az egyetlen kvalifikációs lehetőség a 2012 tavaszán megrendezésre kerülő világbajnokság lesz, amelyen mindhárom kategória első nyolc-nyolc helyezettje vehet részt a londoni olimpián, valamint az AIBA szakértő bizottsága kioszt még további tizenegy kvótát elsősorban azoknak az országoknak, akik a világbajnokságon nem szereztek, hogy minél több nemzet képviseltethesse magát Londonban.

A házigazda Nagy-Britannia is kap egy kvalifikációs helyet a hölgyeknél, így alakul ki a harminchat fős mezőny, azaz súlycsoportonként tizenketten lehetnek Londonban. A helyzetet egy kicsit bonyolítja, hogy meg van határozva, melyik kontinens összesen mennyi bokszolóval vehet részt: Európa 12, Ázsia 8, Pánamerika 8, Afrika 5, míg Óceánia három helyet kap az első női ökölvívó ötkarikás versenyen. Mindez azt jelenti, hogy Európa összesen négy-négy bokszolóval képviseltetheti magát az olimpiai versenyen súlycsoportonként.

 

Forrás: www.boxing.hu

Írta: Kincses Tibor szakíró

 

képgaléria
London 2012