2011.11.24 - III. Junior és XV. Elit Női Ökölvívó OB

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Közel a bűvös százhoz a női mezőny


Tizenötödik alkalommal, csütörtökön kezdetét veszi a magyar felnőtt női országos bajnokság Hódmezővásárhelyen, míg a juniorok a 2009-es első fellépés után a harmadik kiírásban húzhatnak kesztyűt, és küzdhetnek meg az érmekért.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság két évvel ezelőtt zöld utat adott és a női ökölvívást hivatalosan is felvette az ötkarikás programba. A pozitív döntése után a sportág női szakága komoly fejlődésen ment keresztül, így jövőre már szükséges lehet a serdülő korosztály versenyeztetése is, hogy a világ élvonalában maradjanak versenyzőink.
Az országos bajnokságra a végleges nevezési határidő lejárta után 40 junior és 59 felnőtt női versenyző jelezte részvételét, amely már roppant közel van a hőn áhított bűvös százhoz. Egy évvel korábban a vecsési országos bajnokságon hasonló versenyzői létszám képviseltette magát, így ebben az idén nem történt jelentős előrelépés.

Tavaly a nemzetközi mezőnyben női ökölvívóink nemcsak az Európai Uniós bajnokságon szerepeltek kiválóan, hanem a világbajnokságon is három bronzérmet szereztek. Az idei év nemzetközi szereplése egy kicsit gyengébbre sikerült, de érmet minden jelentős eseményről hoztak lányaink, többek között az első alkalommal megrendezésre került ifjúsági és junior világbajnokságról is.

A juniorok mezőnyében a válogatott kerettagok, azaz a nemzetközi szinten is bizonyított versenyzők, a Vb-bronzérmes Nagy Kornélia Kitti, Csősz Nikolett, valamint Wurst Nikolett, Fadgyas Vivien, és Faragó Orsolya egyaránt aranyesélyes. Kérdéses, hogy a kevés rutinnal rendelkező 1996-os korosztály képviselői közül ki robban be a versenyen, és alkot maradandót elsőéves juniorként. Ez utóbbi korcsoport kiemelt fontossággal bír, mert legjobbjai akár a három év múlva esedékes Ifjúsági Olimpiai Játékokra is eljuthatnak, amelyet a kínai Nanking városa rendezhet meg.

A felnőttek mezőnyében az olimpiai súlycsoportok közül a legnagyobb érdeklődéssel várt csata a középsúlyt övezi, ahol a kétszeres világbajnok Kovács Mária és a Vb-bronzérmes Nagy Tímea döntője várható. Kovács Mária tavaly Ducza Anita személyében kapott komoly kihívót, idén pedig a debreceni Nagy Tímea lépett egy súllyal lejjebb, és megpróbálja a hazai női bokszélet ikonját legyőzni.
A legkisebb olimpiai kategóriában, légsúlyban nem indul a bajnoki címvédő Mizsei Vivien, helyette így a Vb-negyeddöntős, valamint a tavalyi EU-bajnokságon ezüstérmes Ancsin Katalin számít a legnagyobb favoritnak, aki ezúttal a KSI színeiben szerepel a versenyen. Legnagyobb kihívói a debreceni Beri Krisztina, és a szegedi Kovács Ildikó lehetnek.
A harmadik olimpiai súlycsoportban, könnyűsúlyban a válogatott szakvezetés már több versenyzőt kipróbált, és még nyílt a harc a csapatba kerülésért. Az aranyéremre az idei Európa-bajnokságon is szerepelt Szabó Beáta és a 19 éves Pikács Mercédesz a legesélyesebb, de a tatabányai András Nikolett is okozhat kellemes meglepetést.
A nem olimpiai súlyok közül a legkisebbek között nagy csata várható az Edőcs István SE versenyzője, az idei Eb-negyeddöntős Böde Anita és az ifjúsági Vb-bronzérmes, valamint kétszeres junior magyar bajnok 17 éves vecsési Váry Lili között. Hasonlóan nagy csata várható a visszatérő veterán Vb-bronzérmes Csejtei Csilla, valamint Papp Nikolett között a 64 kilósok mezőnyében.
A többi kategóriában a válogatott tagjai, így a Vb-bronzérmes soproni Némedi Varga Csilla, a debreceni Rácz Irén, az EU-bajnok szegedi Nagy Bianka egyaránt aranyesélyesnek számít, míg a két legfelső kategóriában már biztos, hogy új bajnokot avatnak Hódmezővásárhelyen, mivel Nagy Tímea lefogyasztott a középsúlyba, valamint Sándor Lilla sérülés miatt kihagyja az országos bajnokságot.

Írta: Kincses Tibor

képgaléria
III. Junior és XV. Elit Női Ökölvívó OB III. Junior és XV. Elit Női Ökölvívó OB III. Junior és XV. Elit Női Ökölvívó OB III. Junior és XV. Elit Női Ökölvívó OB III. Junior és XV. Elit Női Ökölvívó OB III. Junior és XV. Elit Női Ökölvívó OB