2011.06.04 - Nagy Tímea döntős az Uniós Bajnokságon

Vissza a kezdőoldalra
hozzászólások a hírhez
2011.06.04 21:41skis
Nagyszerű verseny volt lányok. Egy élmény volt ott szurkolni veletek. Gratulálok és mindenkinek további sok sikert kívánok.
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Amilyen sikeres napot zárt a negyeddöntőben a magyar csapat a katowicei Európai Uniós Bajnokságon, annyira rosszul alakult az elődöntő. Az öt elődöntős versenyzőnk közül egyedül a 81kg-os Nagy Tímeának sikerült bejutnia a fináléba.


A sort Némedi Csilla kezdte, aki a hazai Sandra Drabik-kal került szembe. Nem volt egyszerű dolga Csillának, hiszen a verseny folyamán már kiderült a hazaiak legyőzhetetlenek tűnnek. A tíz bokszolójukból tíznek sikerült az elődöntőbe jutnia. A pontozók itt sem tétlenkedtek egy kiegyenlített első menetet követően már három ponttal vezetett a lengyel, s a különbség a következő menetben is növekedett. A soproni versenyző egyértelműen hozta a harmadik menetet, de Drabik előnye tovább nőt. A lengyelnek ekkora már akkora vérömleny volt a bal szeme alatt, hogy a szemét sem tudta kinyitni. A hazai versenyorvos azonban tovább engedte a mérkőzést. Csilla az utolsó menetben elkeseredetten próbált véget vetni a mérkőzésnek, de nem tudta elég pontosan eltalálni a lengyelt, így a mérkőzés hazai győzelemmel végződött. S bár ez kevés vigasz Drabik a sérülése miatt biztosan nem bokszolhat a döntőben.

A délelőtti programban húzott még kesztyűt a 81kg-os Nagy Tímea, akinek az ír Lauragh O’neill-t kellett legyőznie. A kisebb, de masszív felépítésű ír harcosnak mutatkozott azonban Timi ügyesen kimozogta vagy megfogadta egyenesekkel, így nem tudta érvényesíteni akaratát. Határozott ütéseivel egyre jobban elvette az ír kedvét a támadástól, miközben jelentős előnyre tett szert. Nagy arányú pontozással jutott be a döntőbe, ahol természetesen lengyel ellenféllel találkozik Sylwia Kusiak személyében.


Délután lépett szorítóba Ancsin Katalin. Az 51kg-osok között neki is lengyel ellenfél jutott. A hazaiak legeredményesebb női ökölvívója Karolina Mihalczuk. A lengyel világ és Európa bajnok rögtön nagy iramot kezdett diktálni, amelyhez Kata nem tudott alkalmazkodni és csak sodródott a küzdelemmel. A következő menettől ugyan már fel tudta venni a tempót és néhányszor meg is lepte a lengyelt, a lényegesen tapasztaltabb Mihalczuk azonban most jobbnak bizonyult. Kata büszke lehet a bronzérmére, hiszen két nyert mérkőzéssel jutott el idáig és minden tőle telhetőt megtett.

Következett a 75kg-osok között Kovács Mária a holland Nouchka Fontjin ellen. A magas vívós hollanddal már kétszer is találkozott a szorítóban és mindkét alkalommal Marcsi hagyta el győztesként azt. Most azonban egy nagyon fegyelmezett és rendezett Fontjin-nal találta szemben magát, aki minden hibát kihasznált. Kovácsnak pedig nem ment a bunyó, nem érezte a távolságot, erőlködött. Így gyakran eldobálta az ütéseket, míg közben ellenfele hosszú egyenesekkel gyűjtögette a pontokat. S bár néhányszor sikerült eltalálnia egy-egy nagy ütéssel megrendítő erejű egyik sem volt, így a tavalyi címvédőnk a dobogó harmadik fokára állhat fel.

Utolsóként a +81kg-os súlycsoportban versenyző Sándor Lilla küzdött meg a szintén lengyel Anna Slowik-kal. Tavaly a keszthelyi Uniós Bajnokság döntőjében találkoztak és akkor Slowik kezét emelték a magasba. Sajnos most sem történt ez másként és bár Lilla jobban bokszolt ellene, mint korábban védekezésbeli hiányosságai miatt ebben a kategóriában is a lengyel jutott tovább.

Ugyan a hét folyamán jelentősen lejtett a pálya a hazai versenyzőknek (különös tekintettel a sorsolásra) egyetlen külföldi résztvevő sem gondolta volna, hogy előfordulhat az, ami most megtörtént. Lengyelországnak mind a tíz versenyzője bejutott a bajnokság döntőjébe, ami nem feltétlen a lengyel csapat erejét tükrözi.

Szuknai Zsuzsanna

képgaléria
Nagy Tímea döntős az Uniós Bajnokságon
kapcsolódó versenyzők