2011.05.26 - Katowice - EU bajnokság 2011.

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Katowice nem előzi meg Keszthelyt

Jövő héten kerül megrendezésre a 7. Női EU Bajnokság a dél-lengyelországi Katowice városában, és a végleges nevezési lista átböngészése után egyértelművé vált, hogy a tavalyi rekordokat döntögető keszthelyi eseménynél kisebb lesz a verseny.

Tíz hónappal ezelőtt Keszthelyen vett részt a női ökölvívás krémje, és rekordot jelentő 107 bokszoló indult a Balaton-parti városban. Az idei EU bajnokságra ehhez képest „csupán” 93 ökölvívó nevezett húsz nemzetből: Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, és Törökország. A házigazda lengyelek mellett csupán a török csapat vesz részt teljes, tízfős csapattal a versenyen, az egyre erősebb írek nyolc fővel, míg hazánk mellett az angolok, és a franciák neveztek hét-hét ökölvívóval a katowicei eseményre. Az erős román, a cseh, a dán, és a portugál válogatott sem utazik el a lengyel iparvárosba, és a svédek részvétele is erősen kérdéses. A román szövetség súlyos anyagi gondjai mellett csak az év legfontosabb eseményeire tud koncentrálni.

A tatai felkészülés után a magyar válogatott hét ökölvívóval vesz részt az eseményen, az olimpiai 51 kilós kategóriában a KSI világbajnoki negyeddöntős versenyzője, valamint Keszthelyen döntőt bokszoló Ancsin Katalin indul éremesélyekkel.
A Soproni Gyevát Gyula rutinos ökölvívója, Némedi Varga Csilla (54KG) munkahelyi elfoglaltságai ellenére tavaly mindenki várakozásait alaposan felülmúlva világbajnoki bronzérmet szerzett, és amennyiben egy kicsit hamarabb elhiszi, hogy az elődöntőben is győzhet észak-koreai riválisa ellen, akkor ez még fényesebb lehetett volna. Katowicében szintén éremeséllyel lép szorítóba, és talán bárki ellen győzelmi esélyei lehetnek.
University BC újdonsült versenyzője, Szabó Beáta (60KG) idén tért vissza a nemzetközi porondra, így a legerősebbnek tartott súlycsoportban nem lesz könnyű dolga. A 22 esztendős szegedi Nagy Bianka (69KG) tavaly hazai ringben aranyérmet szerzett az EU bajnokságon, és képességeit ismerve idén is az éremesélyesek közé tartozik.
A női ökölvívásunk ikonja, a kétszeres világbajnok pécsi Kovács Mária (75KG) tavaly jelentős fogyasztás után diadalmaskodott a keszthelyi EU bajnokságon, majd a barbadosi világbajnokságon egy véleményes elődöntőt követően bronzérmet vehetett át. Katowicében is a középsúly legfőbb aranyesélyese, a hazai ringben bokszoló Lidia Fidura, és az erős holland Nouchka Fontijn lehet a legnagyobb ellenfele a magyar klasszisnak.
A debreceni Nagy Tímea (81KG) is kiváló évet tudhat maga mögött, Keszthelyen ezüst-, míg a világbajnokságon bronzérmet ünnepelhetett. A lengyel városban bármilyen színű érmet szerezhet a fiatal magyar lány.
A Szeged BC színeit képviselve a 21 éves Sándor Lilla (+81KG) élete második EU bajnokságán vehet részt, és mivel súlyában csupán négyen neveztek, így biztosan éremmel térhet haza a lengyel városból.

A versenyen részt vesz a háromszoros világbajnok ír Katie Taylor (60KG), aki természetesen címvédőként érkezik a lengyel városba, és a könnyűsúly legnagyobb esélyesének számít, míg honfitársai sokat fejlődtek. A korábbi egyszemélyes ír csapat nyolcfősre duzzadt, és nem csupán a mennyiség, hanem a minőség sem marad el.
A házigazda lengyelek alaposan felkészültek a hazai versenyre, mindenkit csatasorba állítanak, többek között a veterán világbajnok Karolina Michalczuk (51KG) is a csapat tagja, aki ezúttal egy kategóriával lejjebb vesz részt. Többek között a Vb-bronzérmes Karolina Graczyk (60KG), az Eb-ezüstérmes Oliwia Luczak (64KG), az ifjúsági Európa bajnok Lidia Fidura (75KG), és a címvédő Anna Slowik (+81KG) is a csapat tagja. Az angol válogatott két Vb-ezüstérmessel a fedélzeten érkezik Katowicébe, Nicola Adams (51KG), és Savannah Marshall (69KG) is aranyesélyekkel kezdi a küzdelmeket. A szigetországi ökölvívás nagy tehetsége, Chantelle Cameron visszafogyasztott az olimpiai 60 kilóba, és Taylor kivételével bárkit legyőzhet.

Írta: Kincses Tibor
 

képgaléria
Katowice - EU bajnokság 2011.
kapcsolódó versenyzők