2011.05.05 - Afrikában a női ökölvívók

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés


Az Algír Ökölvívó Szövetség meghívására a három olimpiai kategóriában induló női versenyzőnk utazott Afrikába, hogy részt vegyen az ország második legnagyobb városában Sétifben megrendezett nemzetközi ökölvívó tornán. Ancsin Katalin (51kg), Szabó Beáta (60kg) és Kovács Mária (75kg) versenyzők mellett Szuknai Zsuzsanna edző  valamint Szűcs Veronika bíró alkotják a kis magyar delegációt. A kedden hajnalban induló magyar csapat Rómán keresztül érkezett Algériába ahonnan hosszas buszozást követően este érkeztek meg a több mint 300km-re lévő 1500m magasan fekvő Sétifbe. A másnap kezdődő versenyre mindössze öt ország érkezett meg a régióban kialakult politikai helyzet és a zavargások miatt. A férfiak és nők számára egyaránt megrendezett versenyen az öt ország 8 csapatott indított. Algéria és Tunézia válogatottja mellett a katonai csapatok is részt vesznek a tornán. Rajtunk kívül egyetlen európai országként még Szerbia érkezett. A mérlegelés és a sorsolás számunkra elképzelhetetlen kavalkádban zajlott. A fiúknak, lányoknak egyszerre egy helyen történt az orvosi vizsgálat és a mérleg, de arra ügyeltek, hogy csak női orvos és bíró legyen jelen.
A sorsolás szabályosan zajlott, de hatalmas hangzavar kíséretében. Mivel kevesebb ökölvívó érkezett a tornára, mint tervezték a jelenlévők egyöntetű beleegyezésével azokban a súlycsoportokban ahol csak 3-4 induló van körmérkőzést játszanak. Az 51kg-os és a 60kg-os versenyzőnk is ebbe a kategóriába tartozik, míg 75kg-ban csak két induló van, ők kétszer is összecsapnak a torna folyamán.

Az első versenynap Ancsin Katalin és Szabó Beáta lépett a kötelek közé mindketten tuniszi versenyzővel szemben.
Ancsin Zahali Maorua(TUN) ellen erőlködve kezdett. A sokat mozgó tuniszit nehezen tudta a kötélhez szorítani, ha sikerült Zahali azonnal fogott vagy lenyomta Katát, szabálytalanságait a bíró pedig rendre elnézte. A végig fej-fej mellet haladó mérkőzést végül 10:9-es pontozással a tuniszi nyerte.

Szabó Beáta ellenfele szintén a szomszédból érkezett. Jouini Rim (TUN) a barbadosi VB-n 57kg-ban szerzett bronzérmet. Mindkét vívó stílusú bokszoló fogadni szeretett volna, így kevés akció jellemezte a mérkőzést. A harmadik menetben az afrikai tudott jobban kijönni 1-2 akcióból, így két pontos vezetésre tett szert, amit meg tudott tartani a meccs végéig. A hosszú utazás mindkét versenyzőnk teljesítményére rányomta a bélyegét, bár mindketten küzdöttek, fáradtnak tűntek a szorítóban.


Szuknai Zsuzsanna
 

képgaléria
Afrikában a női ökölvívók Afrikában a női ökölvívók Afrikában a női ökölvívók Afrikában a női ökölvívók