2015.01.06 - Évértékelő 2014

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

A magyar női ökölvívás 2014-ben

 A magyar hölgyek felemásan szerepeltek ebben az esztendőben, a bukaresti Európa-bajnokságon a győzelem/vereség mutatónk messze felülmúlt minden előzetes várakozást, míg a dzsedzsui világbajnokságon ezzel szemben teljesen másik arcát mutatta a válogatott, a rövid akklimatizációs idő miatt tompák voltak lányaink, és a nehéz sorsolás mellett nem tudták megismételni az Eb-n nyújtott teljesítményt.

Az év első nemzetközi versenyére Szerbiában került sor, ahol az elit kategóriában Nagy Bianka, míg az ifjúságiaknál Bugyik Alexandra nyerte meg a 64 kilós súlycsoportot a 3.Nemzetek Kupáján, amelyen Oroszország, Kazahsztán, India, Franciaország, Anglia, Bulgária, Olaszország és Románia is szerepelt, így a verseny történetében a legerősebb mezőny most vonult fel.

A női válogatott alaposan kitett magáért Hamburgban is a helyi regionális szövetség által szervezett nemzetközi tornán, amelyen többek között Németország, Lengyelország, Hollandia, Litvánia, Csehország és Azerbajdzsán csapata is részt vett. Az ifjúságiak között Oláh Anita (48 kg) és Bugyik Alexandra (64 kg), míg a felnőtteknél Ancsin Katalin (51 kg), Nagy Bianka (69 kg) és világbajnokunk Kovács Mária (81 kg) révén öt aranyéremmel térhetett haza a magyar delegáció.

A 2014-es esztendő első világbajnokságára Szófiában került sor, amelynek jelentőségét az adta, hogy innen lehetett csak kvalifikálni a nancsingi Ifjúsági Olimpiai Játékokra. A magyar válogatott minden előzetes várakozást felülmúlva egy éremmel, három olimpiai kvótával, és összesen öt legjobb nyolc közé jutó versenyzővel térhetett haza az áprilisi szófiai ifjúsági világbajnokságról, amelyen tizenhárom súlycsoportban 523 versenyző vett részt.

A hölgyek közül Posta Daniella (60 kg) 2 nyert meccsel bejutott a legjobb nyolc közé, ott szoros mérkőzésen maradt alul az ukrán Anhelina Bondarenkoval szemben. A vigaszágon a svéd Agnes Alexiusson ellen már nem volt esélye kiharcolni a kvótát, de így is élete legjobb teljesítményét érte el a pontszerző helyezéssel.

A legjobb tizenhat közé hét fiú és két leány versenyzőnk jutott be, ezzel pedig csak Nagy-Britannia, Üzbegisztán, Kazahsztán, és Ukrajna előzött meg minket a világbajnokság hetedik versenynapja után, azaz válogatottunk Oroszország, a házigazda Bulgária, Kuba, Azerbajdzsán, Törökország, Németország, és az Egyesült Államok csapat előtt járt teljesítményben.

Az elit Női EB-re június elején a román fővárosban, Bukarestben került sor, amelyen 30 nemzet 163 versenyzője indult el végül. Teljes csapattal csupán a házigazda románok, az oroszok, az ukránok és hazánk vett részt a kontinensbajnokságon, míg a törökök, a németek, az olaszok, az angolok, az azeriek szintén nagy csapattal képviseltették magukat a 2011-et követően ismét megrendezett női Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott egy arany-, valamint három bronzéremmel zárt Bukarestben, amely szereplés a 2000-es évek elejének sikersztoriját idézte vissza. Hazánk a pontversenyben az előkelő ötödik helyen végzett, csak Oroszország és Bulgária tudta egyértelműen megelőzni a magyar csapatot, míg Románia és Olaszország csupán egyetlen ponttal múlt felül bennünket Bukarestben. A magyar válogatott 13 győzelem mellett 9 vereséggel zárt, azaz a mérleg ezúttal is pozitív volt, akárcsak a szófiai ifjúsági világbajnokságon. Kovács Mária visszatért korábbi sikereinek a helyére, a legnagyobbak között (+81 kg) szerepelt Bukarestben, és bizonyította tudása nem kopott meg, a döntőben az olasz Flavia Severin ellen bizonyult jobbnak. Ancsin Katalin (51 kg) és Nagy Tímea (75 kg) bronzérme olimpiai kategóriában született, amelynek jelentősége mindig nagyobb. Az elődöntőben mindketten a későbbi aranyérmestől szenvedtek vereséget. A bajai Szatmári Petra (81 kg) tavaly ifjúsági világbajnoki címet szerzett, ezt egészítette ki egy felnőtt Európa-bajnoki bronzéremmel, mindezt úgy, hogy még csak húsz mérkőzés van a háta mögött, és a 19. életévét is csak decemberben töltötte be. Barankai Virginia (48 kg) két nyert meccsel bizonyította, hogy helye van a csapatban, a szegedi Nagy Bianka (64 kg) szintén két győzelmet aratott, és a legjobb nyolcig menetelt, akárcsak a 19 éves nyíregyházi Nagy Kornélia Kitti (57 kg). Az Európa-bajnokság egyben kvótaszerzési lehetőséget biztosított a 2015-ben megrendezésre kerülő Európa Játékokra, így Ancsin Katalin, Nagy Bianka és Nagy Tímea készülhet a bakui megmérettetésre jövőre.

Június végén már az Ifjúsági és Junior EB-re készült az utánpótlás csapat, ennek nyitányaként 8 napos olaszországi edzőtáborba utazott 12 versenyző. Július elején a szerbiai Aranykesztyű Tornán Ferencz Judit (54 kg) és Bugyik Alexandra (69 kg) ezüst-, míg Habrán Melinda (48 kg) bronzérmet szerzett.

Assisi adott otthont a női ifjúsági és junior Európa-bajnokságnak, amelyen a magyar válogatott nagyobb csapattal szerepelt. A juniorok mezőnyében Gáll Bernadett (63 kg), Kiss Tünde (66 kg) és Szokol Fanni (75 kg) bronzéremmel térhetett haza. Az ifjúságiaknál Szabó Nikoletta (75 kg) egy német ökölvívó elleni szép sikerrel jutott be a legjobb négy közé, de a török Sema Caliskan sokkal tapasztaltabb volt az elődöntőben, mint ő, így bronzéremmel zárta a kontinensbajnokságot. A megfiatalodott csapattól a 4 bronzérem kellemes meglepetés volt.

Szeptember elején a Szilézia Kupán sokkolta a lengyel közönséget és a nemzetközi mezőnyt a magyar csapat. Lányaink 7 aranyérem, 3 ezüst és 3 bronzéremmel tértek haza. Említésre méltó Szokol Fanni (junior 75 kg) eredménye, aki azt a lengyel Plawcka Weronikát verte meg otthon, akitől az olaszországi EB-n kikapott az elődöntőben. Tar Flóra (ifi 60 kg) döntőbeli győzelme az ukrán Svetlana Kreschik ellen szintén szép mozzanata volt a tornának.

A felnőtt női válogatott a koreai világbajnokságra Marokkóban készült fel, valamint az országos bajnoksággal melegített az év legfontosabb versenyére. Marokkóban Szatmári Petra (81 kg) és Kovács Mária (+81 kg) első helyezéssel zárt, míg a férfiak versenyében Szőrös Márk (56 kg) és Zámbó Dániel (69 kg) bronzzal térhetett haza. Sajnos a Marrakechben összeszedett gyomorrontás nagyban befolyásolta a lányok teljesítményét. Kovács Mária az OB-n sem tudott elindulni, de több versenyzőn is látszottak az utazás viszontagságai.

A női országos bajnokságok történetében újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen 2014-ben nemcsak az elit, az ifjúsági és a junior kategória szerepelt, hanem első alkalommal a serdülő lányok is küzdhettek a bajnoki címekért.

A női világbajnokság bizonyult az esztendő mélypontjának, az akklimatizációs nehézségekkel küszködő válogatott Dél-Koreában nem alkotott maradandót. A csapat tagjai nem tudták megismételni a bukaresti formát, és gondok akadtak a ritmussal, és a sebességgel is. Szatmári Petra (81 kg) szép sikere jelentette az első győzelmünket, végül ő és Nagy Tímea (75 kg) ért el pontszerző helyezést Dzsedzsuban, de a várt érem elmaradt.

A 2015-ös esztendőben főleg az utánpótlás versenyzőkre vár nagy feladat, hiszen májusban Világbajnokság lesz Tajvanban, majd augusztusban Európa-bajnokságon léphet ringbe a magyar junior és ifjúsági válogatott.

Forrás: Kincses Tibor, womanbox.hu archívum  

képgaléria
Évértékelő 2014