2013.01.16 - MÖSZ évértékelő

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés


 MÖSZ elnökének évértékelése

Igencsak találóan felemásnak nevezte a 2012-es évet a hazai amatőr boksz szempontjából Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. A londoni olimpián sikerült a pontszerzés, ám érem nélkül maradt a válogatott, dobogóra állhatott a női világbajnokságon Nagy Tímea, ugyanakkor a 2011-es bakui vb után több kvótát nem tudtak szerezni férfi és női ökölvívóink. Politikai okokból nem vehetett részt ifjúsági férfi válogatottunk a világbajnokságon, holott ez a korosztály sokra hivatott. A lányok öt érmet nyertek Lengyelországban az utánpótlás korosztályok számára rendezett kontinensviadalon.



- Elnök Úr! Ebben a közegben, ahol az olimpia mindent visz, milyennek értékeli a magyar amatőr ökölvívás szempontjából a 2012-es esztendőt?

Csötönyi Sándor: - Felemásnak. Eredményesség szempontjából nem lehetek elégedetlen, ám az olimpiai pontszerzés ellenére csalódásként élem meg a londoni nyári játékokat.



Kezdve azzal, hogy nem tudott sem a férfi, sem pedig a női válogatott hozzátenni a 2011-es bakui világbajnokságon megszerzett három kvótához újabbakat, holott a szövetség minden feltételt biztosított az eredményes szereplés érdekében a válogatottak részére. Persze nem akarok teljesen igazságtalan lenni, ugyanis aki ott volt Trabzonban, a kvalifikációs tornán, az pontosan tudja, nem minden esetben a tudás döntött a továbbjutásokról.



- És ha már itt tartunk, arról sem a tudás döntött, hogy a ifjúsági férfi csapat nem vehetett részt a világbajnokságon, pedig…

Csötönyi Sándor: - Pedig ez a korosztály a legeredményesebb az összes többi közül. Sajnos a kialakult politikai helyzetben a Külügyminisztérium ajánlására mondtuk le az örményországi világbajnokságot, holott több, éremre esélyes fiatallal utazhattunk volna ki Jerevánba.

 

- A hölgyeknél viszont nem lehetett panasz, minden korosztály hozott érmet a világversenyekről. Elégedett a női szakággal?

Csötönyi Sándor:
- Kétségtelen tény, a hölgyek ebben az évben igencsak kitettek magukért. Nagy Tímea a kínai világbajnokságon bronzérmet szerzett, míg az ifi és a junior válogatott sporttörténelmi sikert ért el a megszerzett öt dobogós helyezéssel. Ám itt is helytálló a felemás kifejezés, ugyanis Kínában nem sikerült a Londonban debütáló három súlycsoport egyikében sem kivívni az olimpiai részvételt, míg a lengyelországi kontinenstornán például Hegedűs Diána nem tudott a döntőben bokszolni, mert előző este belázasodott. Mindenesetre örömteli a lányok teljesítménye, és ezekre a tehetségekre építkezve sok munkával kell még előrébb lépnünk.



- Mit tud ennek érdekében a szövetség nyújtani a sportolóknak?

Csötönyi Sándor: - Ahogy eddig is mindig, és ezután is minden feltételt biztosítunk a különböző válogatottjaink számára, hogy minél eredményesebben szerepeljenek a versenyeken. A felnőtt férfi ökölvívó-válogatott például 11 napot edzőtáborozott Kubában, abszolút ideális körülmények között. Az edzőtovábbképzéseken is átbeszéltük, mivel tudnánk még eredményesebbek lenni a nagy világversenyeken. Mi, vezetők, a szövetségi kapitány és az edzők mindent megteszünk a sikerekért, ám bokszolni és nyerni nem nekünk kell a ringben…



- Végezetül mit üzen a sportágban dolgozóknak?

Csötönyi Sándor: - Mindenkinek köszönöm az áldozatos munkáját, aki segítette eddig is az ökölvívást, és azt remélem, hogy a sportág nagy családja továbbra is összetart egymással, és együtt szolgáljuk tovább az amatőr ökölvívást.


Forrás:MÖSZ

képgaléria
MÖSZ évértékelő