2012.11.28 - 2012. Női Elit és Junior OB

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

A női OB következik Hajdúszoboszlón
 

A tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő női felnőtt magyar bajnokság mellett a juniorok is összecsapnak újra a bajnoki címekért, amelyet Pécs helyett egy beugró város, az ifjúsági seregszemle után Hajdúszoboszló rendezhet meg.
Legjobb versenyzőink közül senki sem tudott kvalifikálni a londoni olimpiai játékokra, amely történelmi esemény volt a női ökölvívásban. A riói esélyeinket már most közvetlenül a londoni ötkarikás esemény után kell megalapozni egy megfiatalodó csapattal, amelyben számos tinédzser bontogatja a szárnyait. Korosztályos válogatottunk öt éremmel - két ezüst, három bronz - térhetett haza a lengyelországi Ifjúsági-, és Junior Európa-bajnokságról, amely szebb jövőképet festhet.

Összesen 62 felnőtt női és 29 junior versenyző szerepelt a tavalyi évben a hódmezővásárhelyi országos bajnokságon, míg idén a nevezések lezárultával népesebb mezőny vehet részt a viadalon, amely minden bizonnyal minőséggel is párosul majd. A héten sorra kerülő eseményen 28 junior és 79 felnőtt női versenyző részvétele várható, azaz a bűvös százas határon túlléphet a gyengébbik nem indulói létszáma.

A legkisebb olimpiai súlyban a KSI versenyzője, a 2010-es barbadosi Vb-negyeddöntőse Ancsin Katalin (51 kg) lép abszolút aranyeséllyel a ringbe. Közvetlenül a magyar bajnokság előtt lett aranyérmes a tuniszi nemzetközi versenyen is, amely kiváló formát sejtet a rutinos versenyzőnél, és egyedül a tőle tizenkét évvel fiatalabb korosztályos válogatott Wurst Nikolett lehet számára kellemetlen ellenfél.

Az olimpiai könnyűsúlyban a címvédő Szabó Beáta távollétében a 2011-es Európa-bajnokságon nemzetközi tapasztalatokat gyűjtő debreceni Rácz Irén (60 kg), a tavalyi bronzérmes Jova Alíz, valamint a tehetséges ifjúsági korú versenyzők, Benke Sára, és Csombor Vivien érhetnek a dobogó legfelső fokára.

Kétszeres világbajnokunk Kovács Mária sérülés után tér vissza az ökölvívómezőnybe, de ezúttal nem az olimpiai középsúlyban próbál szerencsét, hanem a 81 kilósok között szerepel a bajnokságon. A május óta egy súllyal lejjebb lépő kétszeres Vb-bronzérmes debreceni Nagy Tímea előtt így megnyílik a lehetőség, hogy első magyar bajnoki aranyérmét szerezhesse meg az olimpiai kategóriában.

A nem olimpiai súlycsoportok közül a legkisebbek között nagy csata várható az Eb-negyeddöntős Böde Anita (48 kg), valamint az ifjúsági Eb-bronzérmes vecsési Váry Lili között, de kettejük csatájába az Érdi Box Klub versenyzője, a mezőnybe visszatérő Dobrádi Csilla is beleszólhat. 

Az 54 kilósok között a Vb-bronzérmes Némedi Csilla komoly kihívókat kap Kovács Klára, Demeter Zsuzsanna és Erdei Nikolett személyében. Egy súlycsoporttal feljebb a junior Vb-bronzérmes, valamint ifjúsági Eb-bronzérmes Nagy Kornélia Kitti (57 kg) ugyan még csak tizenhét esztendős, de a legnagyobb esélyesnek számít, és első felnőtt magyar bajnoki címét szerezheti meg.

Egy másik tizenhét éves tehetség, a junior Vb-bronzérmes Csősz Nikolett (64 kg) is esélyes a végső győzelemre, de ebben az MTK-s címvédő Papp Nikolett megakadályozhatja. Az EU-bajnok szegedi Nagy Bianka (69 kg) veresége meglepetés lenne, míg a legnagyobbak között a 17 esztendős Szatmári Petra (+81 kg) aranyérme a legvalószínűbb.

A juniorok között a korosztályos Európa-bajnokságon ezüstérmes Hegedűs Diána mellett a válogatott további tagjai, a vecsési Nádasdi Judit, a hajdúsámsoni Kocsis Alexandra, Varga Krisztina, Kovács Angéla, a Győri Gladiátor SE címvédője Bugyik Alexandra, Balogh Bettina, valamint a szintén debreceni Kaszanyi Fanni is nemzetközi rutinnal a tarsolyában léphet ringbe Hajdúszoboszlón.
A bajnokságon induló 1996-1997-es születésű junior versenyzők képezik majd az alapját annak az ifjúsági válogatottnak két év múlva, amely eljuthat a 2014-es nancsingi Ifjúsági Olimpiai Játékokra, ezért szereplésük kiemelt jelentőséggel bír.

 

képgaléria
2012. Női Elit és Junior OB