2012.11.21 - Tunéziai beszámoló

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés


 Ancsin aranyérmes Tuniszban


A rendkívül sikeres Női Ifjúsági és Junior Európa-bajnokság után ismét lányaink bizonyították rátermettségüket a nemzetközi porondon. Ezúttal a Vb-negyeddöntős Ancsin Katalin öregbítette a magyar női boksz hírnevét a tuniszi nemzetközi tornán, ahol megszerezte az olimpiai 51 kg-os súlycsoport aranyérmét.
A hagyományosan az év végén megrendezésre kerülő nemzetközi női versenyen ezúttal három kontinens képviselői tették tiszteletüket. Az észak-afrikai nemzetek legjobbjai mellett Európát Finnország, Norvégia és hazánk képviselte, valamint ázsiai résztvevője is volt a tornának, a remek női ökölvívókkal rendelkező Sri Lanka.

A tunéziai fővárosban EU-ezüstérmesünk Ancsin Katalin (51 kg) minden rutinját felhasználva remekül vette az elébe kerülő akadályokat. Elsőként a finn bajnokság ezüstérmese, Sonia Gronroos ellen bizonyított, majd egy hazai versenyző ellen korán tudatosította ki a jobbik bokszoló. A döntőben az egyiptomi Samia El-Sayed kemény ellenfélnek bizonyult, de Ancsin fokozatosan kihúzta ellenfele méregfogát, és megszerezte a magyar delegáció egyetlen aranyérmét Tuniszban.
 

Kétszeres Vb-bronzérmesünk Nagy Tímea (75 kg) élete első nemzetközi versenyén vett részt a középsúlyúak mezőnyében. Eddigi sikereit egy kategóriával feljebb érte el a 81 kilósok között, míg most visszafogyasztva Kovács Marika helyén bizonyíthatott Tuniszban. Az idei Ázsia-bajnokság bronzérmese, a Sri Lanka-i Dapana Durage Weerarathna ellen oktatott a ringben, majd egy hazai ökölvívó legyőzésével ő is a fináléba menetelt. Egy hasonló képességű egyiptomi versenyzővel szemben döntetlen csatát vívott, amelyben a bírók két világbajnokságot megjárt ellenfelét látták jobbnak.
 

További versenyzőink közül Böde Anita (48 kg) már vezetett négy ponttal az első menetet követően a nemzetközi porondon újonc finn Lotta Loikkanen ellen, de harcos riválisa végül egy ponttal legyőzte Eb-negyeddöntősünket.

Kovács Klára (57 kg) egyértelműen jobb és rutinosabb ellenféllel szemben - a többszörös finn bajnok Cecilia Nilsson - maradt alul, így neki sem kell szégyenkeznie.


Dr. Kovács László szövetségi kapitány így értékelte a lányok teljesítményét: "Közepesnél erősebb mezőny jött össze a tunéziai nemzetközi versenyen, amely remek felmérő volt a lányoknak közvetlenül az új olimpiai ciklus elején. Ancsin Katalin igazolta az előzetes esélyeinket, összeszedetten versenyzett a döntőben is, így aranyérme teljesen megérdemelt. Nagy Timi ugyan vereséget szenvedett a fináléban, de egyenlő ellenfele volt rutinos egyiptomi riválisának, így mindenképpen pozitívan értékelem a látottakat."
 

A csapatversenyben végül a második helyen zárt hazánk válogatottja egy arany-, és egy ezüstéremmel a tarsolyában.

Eredményeink:
48 kg, negyeddöntő: Lotta Loikkanen (finn) - Böde Anita 20:19
51 kg, negyeddöntő: Ancsin Katalin - Sonia Gronroos (finn) 13:6
57 kg, negyeddöntő: Cecilia Nilsson (finn) - Kovács Klára 17:2
75 kg, negyeddöntő: Nagy Tímea - Dapana Durage Weeraratha (Sri Lanka-i) p.gy.

51 kg, elődöntő: Ancsin Katalin - Fatma Nacer (tunéziai) feladta az első menetben
75 kg, elődöntő: Nagy Tímea - Amel Dardouri (tunéziai) 23:11

51 kg, döntő: Ancsin Katalin - Samia El-Sayed (egyiptomi) 15:7
75 kg, döntő: Rana Mohamed El-Said (egyiptomi) - Nagy Tímea 25:20

Forrás: Kincses Tibor


 

 

képgaléria
Tunéziai beszámoló Tunéziai beszámoló Tunéziai beszámoló