2012.06.03 - A világ tetején

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés


 A világ tetején- Katie Taylor

Úgy gondolom, Katie Taylort a világ legjobb női ökölvívójának nevezni nem nagy kijelentés. Ha valaki komoly pénzt szeretne nyerni valamelyik fogadóirodában, akkor ellene kell fogadnia, hiszen nagy odds csak így érhető el. Bár ahogy modják: "Az ötöslottó esélyesebb!"

Negyedszer lett világbajnok az idei világbajnokságon Quinhuangdao-ban Katie Taylor, a 60 kg-os mezőny többszörösen megkoronázott királynője. És még csak 26 éves! A 170 cm magas, normál alapállású ír lány a Dublin melletti Bray-ben húzott elöszőr bokszkesztyűt a kezére 12 évesen. 7 év múlva, 19 évesen már Európa trónján ült, miután a 2005-ös EB-n megszerezte első kontinens aranyát. Igazi sportember, többek között Írország női futball válogatottjának is tagja volt.Igazi példaképe minden sportolónak, aki megmutatta hogyan lehet röpke pár év alatt ökölvívó legendává válni. Kincses Tibor exkluzív riportja lehetőséget ad arra, hogy a hazai ökölvívók is megismerjék ezt a szimpatikus világsztárt, Katie Taylort.

- Milyen érzés négyszeres világbajnoknak lenni?


Csodálatos érzés! A 2012-es kínai VB igazán különleges volt, hiszen első alkalommal lehetett olimpiai kvalifikációt szerezni a sportágunkban. Örülök a megszerzett kvótának, de a VB címem megtartása is fantasztikus érzés.

- Mesélj egy kicsit Quinhuangdao-ról és a többi versenyzővel való kapcsolatodról.


A versenyek alatt annyira csak a bokszra és a mérkőzésekre koncentrálok, hogy sokszor észre sem veszem hol vagyok. Ez nekem csak egy újabb verseny újabb helyszíne. Amikor a szorítóban vagyok, semmi más nem számít, csak a mérkőzésre koncentrálok. Persze amikor a versenynek vége, akkor már barátok vagyunk a többi versenyzővel.

- A sikeres verseny után hogyan fogadtak Írországban?


Nagyon sok TV műsorban, előadásokon vettem részt, sok interjút adtam, néha úgy éreztem túl sok figyelmet pazarolnak rám. A szülővárosomban egy nyitott busszal vittek körbe. Mindig éreztem az ír nép támogatását. Mindenki találkozni akart velem, és mindenki izgatott az olimpia miatt, ami ráadásul ilyen közel, Londonban lesz.

- A VB cím mellé a legjobb ökölvívó különdíját is haza vihetted, nem gondolod úgy hogy már mindent elértél?


A trófea a bizonyitéka annak, hogyha keményen dolgozol, elérheted azt amit akarsz. De én mindig úgy érzem, hogy van még mit javítanom, mindig van min dolgozni. Továbbra is azért edzek, hogy még gyorsabb és még erősebb legyek, hiszen csak az elvégzett munka adhat elegendő önbizalmat. Folyamatosan arra törekszem, hogy jobb legyek.

- Mely bokszolók tettek rád mély benyomást a VB-n, és miért?

Engem nagyon lenyűgözött szinte minden ökölvívó Kínában, jó látni hogy milyen komoly fejlesztések történtek, és milyen magas szintre emelték ezt a sportot ilyen rövid idő alatt. A lányok fizikailag sokat erősödtek, és technikai-taktikai téren is óriási fejlődés látható. Biztos vagyok benne, hogy az emberek elámulnak majd Londonban. Azonban nem szeretnék név szerint egy bokszolót sem kiemelni, aki mélyebb benyomást tett rám.

- Már most mindenki úgy beszél rólad, mint a leendő olimpiai bajnokról. Hogy birkózol meg ezzel a nyomással?

Bolondságnak tartom már most az én olimpiai aranyérmemről beszélni. Nincs rajtam nyomás, mert az ír nép tudja ki vagyok, és hogy mit várhatnak tőlem. Én fejben mindig csak a következő meccsre készülök, mindig egy lépcsőfokot lépek előre.

- A női ökölvívás először lesz jelen az olimpián. Mit gondolsz, milyen hatással lesz ez a sportágra?

Nincs kétségem afelől, hogy a Londoni Olimpia óriási hatással lesz a sportágra. A világ legnagyobb sporteseményét az egész világ figyeli, és az emberek csodálni fogják a női ökölvívók teljesítményét. A boksz a legszebb és legkeményebb sport a világon. A kemény edzések eredménye, hogy a bolygónk legfittebb népe az ökölvívók családja. A női ökölvívás Londoni bemutatkozása után a rajongók új generációja jelenik meg, akik mind részesei kívánnak lenni ennek a sportágnak.

- Te a sportág igazi elkötelezettje vagy, mi az a különleges dolog amit a boksz nyújt neked?

A boksz megmutatja, hogy ki vagyok. Nehéz megfogalmazni hogy miért olyan különleges, és azt sem tudom hogy mihez kezdek majd a sport nélkül. Valójában nagyon tiszta ez: keményen dolgozol az edzésen azért hogy a ringben a te kezedet emeljék fel a meccs végén.

- Mesélj nekem az edzéseidről. Hányszor és hogyan edzel?


Általában napi két edzésem van heti öt napon keresztül, attól függően hogy milyen felkészülési fázisban vagyok. Természetesen végzek kardio edzéseket, vannak technikai képzések, erősítések, edzőmérkőzések, gyorsasági edzések is. A különböző edzésfajták keveredése miatt a szervezet mindig új kihívást kap, és én mindig törekszem arra, hogy keményebben dolgozzam edzésről edzésre.

- Van valamilyen speciális diétád?

Nincs semmilyen különleges vagy csoda diétám. Arra odafigyelek, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan egyek legalább ötször egy nap, kis adagokban. Ez minden sportolónak az alap.

- Milyen tanácsot tudsz adni annak a többezer fiatal fiúnak és lánynak, aki úgyanúgy világbajnok akar lenni, mint te?

A legfontosabb tanács amit ajánlhatok, az az elkötelezettség és a kemény munka. Minnél keményebben dolgozol, annál jobb eredményt fogsz elérni. És akkor nagyon sok kellemes élményt kapsz majd a boksztól!

- Mi a mottód?

Isten mindig erőt ad nekem!


forrás:aiba.org/ Kincses Tibor

 

képgaléria
A világ tetején