2011.12.28 - Évzáró 2011

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés


 Évzáró 2011


Ismét eltelt egy esztendő, talán gyorsabban is mint vártuk. Lányaink egyik versenyről a másikba estek be, nem is tudom mikor volt ilyen sűrű a programfüzet. Az alábbiakban megpróbálom kronológiai sorrendben összefoglalni a 2011-es év történéseit.

A január egy fontos bejelentéssel kezdődött.
 Isztambul, Törökország, 2011. január 15 : A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) aláírta a vendéglátó várossal, Antalya-val a  megállapodást az  I. Női Ifjúsági és Junior Világbajnokság megrendezésére. A világbajnokság 2011.  április 21 - május 1. között kerül megrendezésre. Az aláírási ünnepségen részt vett C.K. Wu, az AIBA Elnöke és Faruk Özak, Törökország sportért felelős államtitkára. Ez a sporttörténeti esemény az egész világon felpezsdítette a női ökölvívást az utánpótlás korosztályokban is.
Januárban először ülésezik az AIBA Női Bizottsága is, aminek Faragó Beatrix személyében magyar tagja is van. Az egyik napirendi pont a női ökölvívók ruhájának megváltoztatása. A sportolónők között nem arat osztatlan sikert a szoknya kötelezővé tétele, ez a téma még többször fel fog vetődni az év folyamán, döntés azonban nem születik.
Itthon az University Boxing Club Soroksári úti edzőtermében megkezdődnek a Sparring Partik, amik kitartanak egész évben, és kezdetben regionális majd egyre inkább országos szinten a legtöbb edzőmérkőzést biztosítják a női és a férfi szakág részére.

Február:
Az AIBA által első ízben kiadott világranglistán a legelőkelőbb helyen a 81 kg-ban versenyző Nagy Tímea áll, aki a harmadik a listán. Őt követi 75 kg-ban Kovács Mária, aki a negyedik helyet foglalja el. 54 kg-ban Némedi-Varga Csilla az ötödik, 48 kg-ban Ancsin Katalin pedig nyolcadik a 2011. január 21.-én kiadott rangsorban. További helyezéseink:  51 kg Mizsei Vivien 15. hely, 60 kg Pikács Mercédesz 16. hely, 64 kg Papp Nikolett 17. hely, 69 kg Nagy Bianka 22. hely. Február 11.-én frissítették a listát, ez azonban nem változtatott a magyar lányok helyezésein. Közben két lányunk- 51 kg Ancsin Kata és 75 kg Kovács Mária- a bolgár Strandja Nemzetközi Kupán vett  részt, ahol bronzérmet szereztek.

Március:
Ebben a hónapban rendezték a cseheknél a 42. Grand Prix Tornát Usti nad Labemben. 51 kg-ban Ancsin Kata, 60 kg-ban Papp Nikolett, 75 kg-ban pedig Kovács Mária képviselte a magyar színeket, és jó kezdés után Ancsin és Kovács bronzéremmel zárta a versenyt.
Itthon elkezdődtek az utánpótlás VB válogató versenyei.

Április:
A hónap fő rendezvénye az Ifjúsági és Junior VB volt. Hónap elején felköltözött Tatára a bővített keret. A tavalyi EB után ez volt a második alkalom, hogy az utánpótlás lányokat beengedték a központi edzőtáborba, így kivételesen jó körülmények között készülhettek a fiatalok. Az utazókeret: Juniorok: Fadgyas Vivien, Nagy Kitti, Csősz Nikolett. Ifik: Váry Lili, Kalderás Erika, Csombor Vivien, Vetró Gabriella, Bengernó Viktória, Pesti Beatrix. A történelmi eseményen a magyar csapat 2 junior (Nagy Kitti, Csősz Nikolett) és 1 ifi (Váry Lili) bronzérmet szerzett. A tornán 41 ország 241 versenyzője vett részt. A VB alatt kiírásra került az utánpótlás EB, amit augusztus végén rendeznek az oroszországi Orenburgban.
Közben Cipruson 2 felnőtt lány vett részt egy nemzetközi tornán. 51 kg Mizsei Vivien aranyérmet, 60 kg-ban Pikács Mercédesz bronzérmet szerzett.

Május:
Algériában az ország függetlené válásának tiszteletére rendezett versenyen vett részt a három olimpiai súlyban bokszoló versenyzőnk: 51 kg Ancsin Kata, 60kg Szabó Beáta, 75 kg Kovács Mária. Az afrikai tornán Kovács arany, Ancsin ezüst, Szabó pedig bronzérmet szerzett. A torna jó felkészülési alap volt a hónap végén kezdődő Uniós EB-re.
Itthon a budapesti Nagy Sportágválasztón először önállóan mutatkoztak be a női ökölvívóink.

Június:
A hónap fő attrakciója a Katowicében megrendezett Uniós EB, ahova a magyar csapat 7 versenyzővel utazott ki: 51 kg Ancsin Kata, 54 kg Némedi Csilla, 60 kg Szabó Beáta, 69 kg Nagy Bianka, 75 kg Kovács Mária, 81 kg Nagy Tímea, +81 kg Sándor Lilla. A döntőbe egyedül Nagy Tímea jutott be, aki a helyi versenyzőt legyőzve lett aranyérmes. Bronzérmet szerzett:  Ancsin, Némedi, Kovács, Sándor.

Július:
Rimini: Július 1.-én Olaszország- Magyarország csapattalálkozót rendeztek az észak-olaszországi üdülővárosban. A magyar csapat összetétele:  51 kg Váry Lili Vecsés SE, 51 kg Beri Krisztina DTE, 54 kg Varga Izabella Vasas-Süllős, 57 kg Bordás Annamária Full-Contact, 57 kg Csombor Vivien KSI, 57 kg Vennes Dzsenifer Vecsés SE, 60 kg Vetró Gabriella Honvéd-Sashegy, 64 kg Kozma Anita Halas Box Club, 69 kg Nagy Bianka Szeged BC. A találkozó 10:8-as magyar sikerrel zárult. Győzött: Váry, Beri, Csombor, Vennes, Nagy Bianka.

Szerbia, Trstenik 2011. július 15.-17. A szerb női ökölvívó szövetség (Female Boxing Federation of Serbia) meghívására utaztunk a Szerbia közepén található kisvárosba. Az eredeti meghívás 17 fő versenyzőre szólt, de egy lány a szerbeknél, egy lány pedig nálunk betegedett meg indulás előtt, így végül 15 versenyzővel érkeztünk meg 15-én este. Az utazó keret:
Juniorok: 50 kg Wurst Nikolett Fitt-Boksz Kőszeg 1995, 52 kg Fadgyas Vivien Vecsés SE 1995, 54 kg Faragó Orsolya Vecsés SE 1995, 57 kg Nagy Kornélia Kitti NYVSC 1995
Ifjúsági: 48 kg Barankai Virginia Várpalota 1994, 64 kg Kozma Anita Halas Boksz Club 1994, 69 kg Bengernó Viktória PVSK 1993
Elite: 48 kg Váry Lili Vecsés SE 1994, 51 kg Ancsin Katalin KSI, 51 kg Beri Krisztina DTE, 54 kg Némedi Varga Csilla Sopron Gyevát, 57 kg Bordás Annamária FullContact Szeged, 69 kg Nagy Bianka Szeged Boksz Club, 69 kg Dobos Zsuzsanna Sopron Gyevát, 75 kg Kovács Mária PVSK
Ez volt az eddigi legnagyobb létszámú női válogatott, és először utazott együtt az utánpótlás és az elite korosztály. A találkozó végeredménye 15:15. Győzött: Wurst, Bengernó, Váry, Beri, Ancsin, Kovács, Nagy Bianka, döntetlent ért el Bordás.
Ebben a hónapban a NOB felveszi a női ökölvívást a következő ifjúsági olimpia programjába.

Augusztus:
Az  augusztusi hónap fő kérdése az volt, hogy indul-e a magyar csapat az oroszországi utánpótlás EB-n, vagy sem. A végeredmény sajnos ismert. A MÖSZ- több ellentétes tájékoztatás után- végülis úgy döntött, hogy visszavonja a magyar csapat nevezését, ami akkora már 2 fő ifiből és 3 fő junior versenyzőből állt. Így ez az első kontinentális verseny a magyar női ökölvívás történetében, amit a mi versenyzőink nélkül rendeztek meg.
Itthon a Verda Napok rendezvényen kapnak lehetőséget a lányok a sportág népszerűsítésére, köszönhetően Toto-nak és Belinszky Krisztinának. Ezen a rendezvényen jelentik be Belinszky Krisztina visszavonulását is, amit sokan (köztük én is) kétkedve fogadnak, és bízunk benne, hogy ringbe lép még az ország legeredményesebb profi ökölvívója.

Szeptember:
Rendkívül alacsony részvétel mellett zajlott le a III. Női Ifjúsági és Junior Ökölvívó EB Orenburgban. 44 junior és 38 ifjúsági versenyző küzdött az érmekért. A mezőnyt és a létszámot nézve elmondható, hogy biztos érmeket hagytunk ott az orosz városban.
EB helyett a hónap végén Lengyelországba utaztunk a Szilézia Kupára, ahol 9 ország 100 ökölvívója nevezett. Bár minden korosztály részére nyitott volt a verseny, mi 10 utánpótlás versenyzővel utaztunk Gliwicébe. A végeredmény: 3 arany, 3 ezüst, 3 bronzérem
Aranyérem: Wurst Nikolett, Csősz Nikolett, Csombor Vivien; Ezüstérem: Nagy Kitti, Kozma Anita, Benke Sára; Bronzérem: Váry Lili, Barankai Virginia, Bengernó Viktória; 5. helyezett: Faragó Orsolya

Október:
Női EB. Rotterdam 2011. október 16-23. A 9 fős magyar csapat 3 hét tatai edzőtáborozás után utazik el a holland városba az alábbi összetételben: 48 kg Böde Anita, 51 kg Ancsin Kata, 54 kg Némedi Csilla, 57 kg Rácz Irén, 60 kg Szabó Beáta, 64 kg Papp Nikolett, 69 kg Nagy Bianka, 75 kg Kovács Mária, 81 kg Nagy Tímea. A csapatból 3 versenyzőnk: Böde, Kovács, Nagy Tímea tudott mérkőzést nyerni. A csapat egyetlen bronzérmét Nagy Tímea szerezte.
Itthon fájdalmas búcsút vettünk Herman István AIBA bírótól, aki többek között az Alba Regia Boksz Klub vezetője is volt. István 56 évet élt. Nyugodjék békében.

November:
Fájdalmas hírrel kezdődött ez a hónap is. Elhunyt Kovács György, a MÖSZ Elnökségének tagja, a Honvéd-Sashegy SE vezetője-támogatója, és ami számunkra a legfontosabb és legfájóbb: a hazai női ökölvívás legnagyobb mentora. Barátunk 64 évet élt, és sajnos még esély sincs arra, hogy bárki betöltse az általa hagyott űrt.
A hónap második felében Hódmezővásárhelyre utazott a női mezőny, hogy eldöntsék a magyar bajnoki címek sorsát. Összesen 97 versenyző (35 junior, 62 felnőtt) lép ringbe, és a végén 10-10 súlycsoportban hirdettek magyar bajnokot:
Junior bajnokaink: 46 kg Imre Fanni DVSC, 50 kg Wurst Nikolett FB Kőszeg, 52 kg  Fadgyas Vivien Vecsés, 54 kg Tőkés Klaudia Egri SI, 57 kg Nagy Kornélia Kitti NYVSC, 60 kg Kovács Angéla Harangi SC, 63 kg Csősz Nikolett Forgi BC, 66 kg Bugyik ALexandra Sopron, 70 kg: Balog Bettina DVSC, 75 kg Szatmári Petra FÖS-Baja
Az OB legjobb junior versenyzője: Wurst Nikolett Fitt-Boksz Kőszeg / Edző: Varsányi Áron
Elit korcsoport: 48 kg Böde Anita Edőcs BC, 51 kg Ancsin Katalin KSI, 54 kg Némedi Csilla Sopron-Gyevát, 57 kg Rácz Leila MTK, 60 kg: Szabó Beáta University BC, 64 kg Papp Nikolett MTK, 69 kg Nagy Bianka Szeged BC, 75 kg  Kovács Mária PVSK, 81 kg Monostori Klaudia SZ-Damjanich, +81 kg Angyal Afrodité Hódmezővásárhely
Az OB legjobb versenyzője: Kovács Mária PVSK / Edző: Gál László
A csapatverseny győztese: Hódmezővásárhely

December:
Rögtön az OB után Tunéziába utazott a 3 olimpiai súlyban győztes bokszolónk, Kovács László szövetségi kapitány vezetésével. A csapat tagjai: Ancsin Kata, Szabó Beáta, Kovács Mária. A torna nagy előnye volt, hogy a versenyzők többször is ringbe léphettek, függetlenül az előző napi eredményeiktől.
Itthon a MÖSZ december végére ígérte azt az elnökségi határozatot, ami januártól engedélyezi a 13-14 éves lányok versenyeztetését, azonban hivatalosan ezt a mai napig még nem láttuk. Az előzetes felmérések alapján 40-50 serdülő leány várja az országban, hogy aktívan bekapcsolódhasson a hazai női ökölvívásba. A MÖSZ Elnöke mellett az ország klubjainak 95 %-a támogatja a kezdeményezést. Valószínűleg január elejére fog tolódni a döntés.

Zanzásítva ez volt a 2011-es esztendő. A következő cikkben a 2012-es év előzetesét olvashatjátok majd.

Addig is Boldog Új Évet Kívánok minden sportbarátunknak!

Seres Attila


 

képgaléria
Évzáró 2011 Évzáró 2011 Évzáró 2011 Évzáró 2011 Évzáró 2011