2011.09.07 - Serdülő lányok és az ökölvívás

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

 

Serdülő lányok és az ökölvívás


A női ökölvívás olimpiai programba kerülése óta az egész világon megnőtt a sportág ázsiója, az országos szövetségek komoly anyagi és szakmai ráfordításokat eszközölnek a folyamatos fejlődés fenntartása érdekében. A legutóbbi hírek szerint-amiről az oldalon is beszámoltunk- a női ökölvívás az Ifjúsági Olimpia programjába is felvételt nyert, ami újabb pontszerzési lehetőség a kluboknak. Az országos szövetségek felismerték az utánpótlás jelentőségét ebben a sportban is, ezért egyre lejjebb viszik a versenyzői korhatárt. Németországban már 11-12 éves korú lányoknak is rendeznek nemzetközi versenyt (Girl Box Cup, Hamburg), a serdülő korú lányok versenyeztetése pedig már-már evidens dolognak számít.

Magyarország a sportág születésétől fogva az élmezőnybe tartozott, az első világbajnokságról 1 arany és 5 ezüstéremmel tértek haza amazonjaink. Azóta folyamatosan csúszunk lefelé a ranglistán, és ha most nem teszünk valamit ez a tendencia fog folytatódni. Világos, hogy ezt megfordítani csak megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlás kinevelése és fenntartása mellett tudjuk.

Dr. Kovács László: Ökölvívó ABC c. könyvében pontosan leírja, hogy bizonyos képességek fejlesztését már 11-12 éves korban el kell kezdeni. Ilyen például a fizikai képességek megalapozása és a sportághoz szükséges akarati-lelki tulajdonságok kialakításának megkezdése. Ebben a korban jellemző a gyors mozgástanulás és a sportok iránti nagyfokú érdeklődés. Arról nem is beszélve, hogy a 15-16 évesen kezdő sportolót már egyrészt nehéz élsport szintű munkára rábírni, másrészt a többi sportág már évekkel megelőzve lehalászta a sportosabb, tehetségesebb gyerekeket.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy a lányok is versenyezhessenek serdülő (13-14 éves) korcsoportban, mert a sportághoz való kötődés a fiatalkorban megszerzett sikerélményeknek az eredménye. Figyelembe kell azt is venni, hogy a 13 éves lányok biológiailag sokkal fejlettebbek a velük egykorú fiúknál, így a sport terén is sokkal jobban terhelhetőek.

Ezért írtuk meg a mellékletben letölthető kérelmet a MÖSZ felé, amit eddig 21 egyesület képviselője írt alá. Mivel a kérelmet szeptember 13.-án szeretnénk átadni a Szövetség részére, és addig nem tudunk mindenkivel személyesen találkozni, ezért arra kérjük azon egyesületek képviselőit, akik egyetértenek a levélben leírtakkal, hogy ezt e-mailben jelezzék felénk az info@womanbox.hu címre, és azokat csatoljuk a kérelmünkhöz.

Köszönettel

Seres Attila
womanbox.hu

képgaléria
Serdülő lányok és az ökölvívás
letölthető anyagok
 kérelem- mÖsz.pdf