2011.02.12 - Új szelek a női ökölvívásban

Vissza a kezdőoldalra
hozzászólások a hírhez
2011.02.14 22:12Emil
Hát a ruha továbbra is gondot okozna véleményem szerint. A lányokra kellen bízni inkább és nem kötelezni őket olyan ruházat használatára amit nem kedvelnek. Csak megjegyzésként - más sportágakban se a nőis ruházat a lényeg (kéziladba, kosárlabda, labdarúgás, kardvívás, asztalitenisz.....) Aki akarja az a mostanit is tudja csinosan hordani. A korhatár lejebb vitele jó ötlet. A fejvédővel szintén nincs gond - eddig is megfelelt.
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Új szelek a női ökölvívásban


Az AIBA Női Bizottságának múlt havi ülésén elhangzottakat előző cikkünkben közzétettük, most a tervezett változásokat emelném ki.
Az első pont, amit kiemelek, az a ruha változtatása. A trikó nem igazán, a szoknya annál inkább meg fogja osztani a sportolókat. Az AIBA és a NOB törekvése, hogy jobban elválassza a női és férfi ökölvívást egymástól, és ennek a külsőségekben is hangot kívánnak adni. Több válogatott (pld Ukrajna) lányai már most is szoknyában lépnek ringbe, ez tényleg látványosabb és nőiesebb megjelenést tesz lehetővé, főleg a kisebb súlyokban. Azonban a barbadosi világbajnokságon kiosztott szoknyák finoman fogalmazva sem arattak osztatlan sikert a versenyzők körében, a teljes mezőnyből talán három-négy lány vette fel, pedig a renitenseknek többféle szankciót is lebegtettek, ha nem állnak be a sorba. Persze ha az AIBA szabálykönyvébe bekerül, nem nagyon lehet kifogást keresni ellene. Bár egyenlőre csak nemzetközi versenyeken vezetnék be, logikusan hamar magáévá tenné minden ország saját szabályrendszere, így nem várt kiadások várnak azokra a klubokra, akik soraikban lányokat is versenyeztetnek. Ehhez kapcsolódik még az összefoglalóban megemlített világos színű boxcipő is, ami szintén nem elterjedt jelenleg.

Második pont a fejvédő. Abszolút jogos, és időszerű a kérdés, hiszen a jelenlegi gyakorlat igencsak sántít véleményem szerint, azaz a bírók és a zsűri határozottan büntetik azt a női versenyzőt, akinek a haja kilóg a fejvédőből, és látszólag tudomást sem vesznek arról a tényről, hogy ezek a fejvédők alkalmatlanok erre a feladatra. Ez a tény szerintem igencsak megkérdőjelezi az ilyen esetekből származó intés, számolás jogosságát. Az mégsem lehet előírás, hogy csak rövid hajú lány lehet ökölvívó. Persze az új fejvédő (pláne az AIBA pecsétes) újabb 50-60.000,-Ft-os kiadást jelent a kluboknak, mivel legalább egy kék és egy piros fejvédőt kell beszerezni.

Harmadik pont az életkor kitolása 34-ről 37 évre.  A profiboksz világosan megmutatja nekünk, hogy a nehézsúlyban a 34 éves versenyző még bőven a csúcson van, nincs ez másképp az amatőröknél sem. Emlékszünk még Pezdány Edinára vagy Pécsiné Lázár Melindára, akik könnyes szemmel vettek búcsút a versenyzéstől a korhatár betöltése miatt. Pezdány ráadásul 34 évesen érte el élete legjobb eredményét, a világbajnoki bronzérmet Ningbó-ban.

Mindezen változtatások szerintem jó irányba mozdítják el sportágunkat, hiszen egyrészt eladhatóvá teszi, másrészt erősíti a szétválást a férfi ökölvívástól, ami már régóta várat magára.

A nemzetközi változtatásokkal együtt itthon is el kell indítani az AIBA Női Bizottsága által felvázolt feladatok végrehajtását. Első és legfontosabb szerintem a korhatár leszállítása 13 évre a lányoknál is. A serdülő fiúkkal megegyező súlyokban, 3x1,5 perces menetidővel kell versenyeztetni őket. A junior korcsoport bevezetésével közel a duplájára nőtt a női bokszolók száma, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Ennek oka az, hogy 14-15 évesen sokkal könnyebb a sportág felé irányítani a lányokat, mint 17-18 évesen. Amennyiben 13 éves kortól versenyezhetnének, úgy már az általános iskolában el lehetne kezdeni a sportolók toborzását, ami rövid időn belül újabb lökést adna sportágunknak. Ennek eredményeképp a felnőtt korba lépő bokszolók nagy része már 6-7 éves gyakorlattal rendelkezne, ami a mai nemzetközi mezőnyt nézve alapkövetelmény. Ha a serdülő versenyzők száma eléri a 25-30 főt, onnantól lehet kiírni magyar bajnokságot is, amit a juniorokkal együtt lehetne megrendezni. Az oldalunkon közétett hamburgi Girl Box Cupa kiírásából látszik, hogy Németországban már 10 éves kortól versenyeznek a lányok, és hasonló a helyzet több más országban is. Persze itthon is ringbe léphetnek a lánygyermekek szinte az összes küzdő sportágban, csak az ökölvívás kivétel ez alól.

A másik javaslatom a pontszámítás megváltoztatása. Minden évben megy a harc, hogy akkor melyik eredmény mennyi pontot ér. Osztunk szorzunk keresztbe-kasul, és azon rágódunk, hogy egy női felnőtt VB érem ér e annyit, mint egy junior fiú EB arany. Átvágva a gordiuszi csomót, két külön pontszámítást kell készíteni évvégén, így lenne egy férfi és egy női ranglista. Így a Csabagyöngye Box Club a férfi ranglistán 5.-ik, a nőin pedig 3.-ik lenne, az összesített ranglistán pedig összeadódik a két helyezés, ezáltal kijönne a negyedik hely. Így a klubok ösztönözve vannak arra, hogy mindkét nemnek tanítsák az ökölvívást, ami megint csak összecseng az AIBA dokumentumban leírtakkal.

Az AIBA végrehajtó bizottságának még el kell fogadnia a cikk elején leírt módosítási javaslatokat, a cikk második felében leírt változtatásokat azonban tőlük
függetlenül is be kell vezetnünk. Az, hogy a korhatár le lesz szállítva, szerintem nem kérdéses, és csak rajtunk múlik, hogy megteszük most, vagy még vesztegetjük pár évig az időt.

Seres Attila
womanbox.hu

képgaléria
Új szelek a női ökölvívásban