2010.12.22 - Rácz Irén, a harcos tanárnéni

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

A diákok imádják a huszonhét éves tanárnő harcművészeti oktatásait

Rácz Irén – akit a gyerekek csak Inci néniként ismernek – testnevelést tanít a Lilla téri Általános Iskolában, de a közelmúltban ő mérettetett meg: megnyerte magyar női ökölvívó bajnokságot Vecsésen. – Persze, tudják a tanítványaim, hogy bunyózom – mondta mosolyogva a 27 éves ökölvívó – ezért ha kék monoklival jövök az iskolába, elég annyit mondanom: na igen, kaptam egyet...

Bunyó a tanárnővel

A tantestület és a tanulók számára fél évnyi közös munka után egy újságcikkből derült ki, milyen sportágban jeleskedik Irén, aki jelenleg a DVSC Ökölvívó szakosztályának és a Hungarian Pitbull Fightersnek is tagja. A hetedik osztályosok testnevelés óráján nagy a fegyelem, mégis oldott a légkör. A tanárnőnek elég egyszer rászólnia a fiúkra, hogy a zsámolyt és a szőnyeget a helyére rakják. Ugrálnak sorban a szekrényre, éppen úgy, ahogy Inci néni mondja. – Megkövetelem a fegyelmet, anélkül nem lehet órát tartani. De persze az óra végén, ha jól viselkednek, játszhatnak is a tanítványaim.
A gyerekek is szeretettel szóltak a pedagógusról. – Nagyon kedves, és minden sportágban segít felkészülni a versenyekre. No, és bunyózni is lehet vele – hangzott az elismerés. Inci néni megmagyarázta: – A tantervben szerepel a dzsúdó, tehát belefér egy kis küzdelem. Korábban egyébként kick-bokszoltam és thai-bokszoltam az ökölvívás mellett, most pedig fél éve MMA-ban is küzdök a Pitbull színeiben. A diákoknak földharcot, birkózást és bunyót is tanítok az órán, illetve edzéseket tartok, amelyek során zsákolunk, kesztyűzünk, illetve megtanítom az alap technikai dolgokat. Az utolsó menetet pedig mindig velem vívják meg, persze csak óvatosan, de a gyerekek nagyon élvezik.

Nehezen fogadták el

Az eredetileg kaszkadőrnek készülő, de korábban idegenforgalmat is tanuló hölgy egyáltalán nem bánja, hogy a tanári pályára sodorta az élet. Szereti a gyerekeket és izgalommal tölti el, ha egy fél év alatt már látható tanítványain a fejlődés. Irén arra a kérdésre, hogy mit szólnak az emberek, amikor megtudják, milyen sportot űz, hanyagul csak annyit mondott: – Általában jól kezelik a helyzetet, a férfiak is. Sokan kedvet kaptak a harcművészetekhez és elkezdtek velem edzeni járni, de hamar feladták. De hát mit mondjak, férfiak... – mondta a lány nevetve, akinek jelenlegi párja is sportol, a fiú azonban a futást és kerékpározást részesíti előnyben.
– Amikor sportágat választottam, olyan sportot szerettem volna űzni, ahol egyedül is meg tudom mutatni, hogy mire vagyok képes. A szüleim eléggé nehezen fogadták el az ökölvívást, valójában akkor értették meg, mit jelent ez, amikor novemberben magyar bajnok lettem, habár előtte is rengeteg döntőt vívtam. Eleinte nem is akarták engedni, hogy bokszoljak – mondta Rácz Irén, miközben körülöttünk már szivárogtak a tornaterembe a gyerekek, akik egy ideje türelmesen vártak arra, mikor kezdi el Inci néni a kézilabda-edzést.

Harcosabbak a hölgyek

Rácz Irén néhány hete játszotta volna első MMA-mérkőzését Bécsben, ellenfele azonban megsérült. Úgy tűnik, februárban Ukrajnában mégis csak beszáll a ringbe. – A női boksz kezd egyre népszerűbb lenni Magyarországon is, a női MMA látványára azonban még nem készült fel szerintem a hazai közönség. El kell fogadni, hogy a hölgyek néha még harcosabbak, mint a férfiak. Szükség is van rá, hiszen általában kevésbé vagyunk technikásak, így sokszor ütni-vágni kell.

 

Forrás: HAON-BZS

képgaléria
Rácz Irén, a harcos tanárnéni