2010.11.03 - Bombasiker!

Vissza a kezdőoldalra
hozzászólások a hírhez
2010.11.03 20:46mester
Gratulálunk,további sok sikert.
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Bombasiker! Csötönyi Sándor az AIBA-vb tagja!
 


Hatalmas magyar sportdiplomáciai siker született Almatyban, Kazahsztán régi fővárosában. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) négyévente esedékes tisztújító kongresszusán Dr. Csötönyi Sándort, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökét beválasztották a szövetség legfelső döntéshozó testületébe, a Végrehajtó Bizottságba.

Az AIBA elnökének újabb négy évre - ellenjelölt hiányában közfelkiáltással - Wu Ching-kuót, az eddigi első embert választották meg. A tajvani sportvezető négy éve, a dominikai kongresszuson került az AIBA élére. A kontinentális alelnökök: Abdellah Bessalem (Afrika), Domingo Solano (Amerika), Gofur Rahimov (Ázsia), Humbert Furgoni (Európa), Keith Walker (Óceánia).

A Végrehajtó Bizottságba a következő 19 sportvezető került be: Joseph Ayeni (Nigéria), Godavarisingh Rajcoomar (Mauritius), Charles Butler (Egyesült Államok), Luiz Boselli (Brazília), Csang Csian-ping (Kína), Szerik Konakbajev (Kazahsztán), Terry Smith (Wales), Franco Falcinelli (Olaszország), Mapu Jamias (US Samoa), Edgar Tanner (Ausztrália), Jevgenyij Murov (Oroszország), Szulejman Mihajlov (Azerbajdzsán), Kishen Narsi (India), Igor Gajdamak (Ukrajna), Osvaldo Bisbal (Argentína), Dr. Csötönyi Sándor (Magyarország), Kelani Bayor (Togo), Jürgen Kyas (Németország), Eyüp Gögec (Törökország).

A választás Végrehajtó Bizottság tagjaira sajátos formában zajlott: a 95 szavazásra jogosult küldött leadta voksát - elektronikus úton -, s aki a legtöbb szavazatot kapta, az bekerült. Utána elölről kezdődött a voksolás, természetesen aki már bejutott, arra nem szavaztak. Csötönyi Sándor a hatodik legtöbb szavazatot kapta az 59 jelölt közül.

Csötönyi beválasztása - többek között - azt is jelenti, hogy az új AIBA-vezérkarban a szakma nagyobb szerephez jut az eddiginél.

A keddi szavazást intenzív korteskedés előzte meg, amelyben jól jött Vjacseszlav Zakirovnak, a MÖSZ nemzetközi titkárának helyismerete. A mesteredző Alma Atában született, s az egykori Szovjetunió tagköztársaságainak sportvezetőivel ápolt kiváló kapcsolatainak hasznát vettük.

A kongresszus egyik legfontosabb döntése az új pontozási rendszer bevezetése volt. Az eddigi szisztémával ellentétben - amelynek lényege az volt, hogy az öt pontozó által jelzett találatok közül csak azokat fogadta el a gép, amelyek két másodperces időhatáron belül "nyomtak be" - most mind az öt pontozó által adott értékek számítanak, menetenként hirdetik ki az eredményt, méghozzá úgy, hogy a két szélső érték kiesik, s a három középső pontszámból átlagot vonnak. Ezentúl minden pont számít, és a testütéseket is végre értékelni fogják. A változtatástól az amatőr ökölvívás színvonalának emelkedését, a sportág népszerűségének javulását várják az AIBA-ban.

Vasárnap este bemutató mérkőzést rendeztek, amelyen az AIBA alakuló új profiligája, a WSB két klubja, a kazah Astana Arlans (Asztanai Farkasok) és a török Istam Bulls (Isztambuli Bikák) csaptak össze. A WSB-ben öt súlycsoportban folynak a küzdelmek, az asztanai franchise egyik szupernehézsúlyú versenyzője Bernáth István, aki ezúttal nem jutott szóhoz, de az első hivatalos összecsapáson, a dél-koreai Inchonban szorítóba lép. (Bernáth meglátogatta küldöttségünket.)

Forrás: boxing.hu

 

képgaléria
Bombasiker!