2010.09.28 - Kovács Máriában maradt még tartalék

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Kovács Máriában maradt még tartalék


Forrás: Mádi József - Délmagyarország napilap

A Barbadoson rendezett női ökölvívó-világbajnokságon a szegedi Kovács Mária a 75 kilogrammos (olimpiai) súlycsoportban bronzérmet szerzett. A kiválóság mesél a közép-amerikai szigetről, a jövőről, a furcsa bírói döntésről és a kevés pihenőről.

- Talán beteg, hogy éppen csak elhagyta a sportkórházat?
– Szerencsére nem, csak vitamin- és vashiánnyal küzdök, most ellenőrzésen voltam. A folsavat és a vasat napi rendszerességgel eszem, a B12-t pedig kéthetente kapom injekció formájában. Muszáj pótolnom ezeket, mert különben gyengének érzem magam.

– Az elődöntőben elszenvedett vereség után lelkileg sem volt beteg?
– Amikor 11:11 lett az elődöntő a kínai lánnyal, majd a segédpontok is azonosak voltak, a meccs végén rögtön láttam, hogy a zsűri elnöke a kék tárcsát tartja. Én a piros sarokban álltam... A találkozó után minden bírót megkértek, nyomja meg a szerinte győztes színt, és mivel a kék volt az, vesztettem. A világszövetség vezetőinek nyolcvan-nyolcvanöt százaléka ázsiai, nem csoda, ha így jártam. Azt viszont nem értettem, hogy a második menet zárására összeszedett hárompontos előnyöm hogyan fogyott el a mérkőzés végére, amikor szinte csak együtteseket ütöttünk. A kínai a döntőben kikapott, de ott is érdekes volt, hogy a kanadai az első menetben elhúzott négy ponttal, és azt az előnyt végig meg tudta őrizni. Egy kicsit megviselt a vereség, főleg úgy, hogy voltaképpen ki sem kaptam, de a megszokottnál hamarabb túltettem magam rajta. Érzem, van még bennem tartalék. Elkeseredett sem vagyok annyira, mint máskor szoktam lenni. Ez a verseny már beleszámít az olimpiai kvalifikációba, méghozzá úgy, hogy a jövő évi vb-n az első négyet, így engem is kiemeltként kezelnek, és csak az elődöntőben találkozhatunk egymással.

– Megismerte a súlycsoport mezőnyét, mire lehet számítani az olimpiáig hátralévő következő két évben?
– Nagyon erős a mezőny, amelynek az elitjébe kerültem. Én 81 kilogrammról fogyasztottam le, mások 69 kilogrammból jöttek fel, szóval igen népes is a versenyzői létszám. Álltam a dobogón, és csak néztem, hogy magamat is beleszámítva csupa világbajnok között állok. Csak a legjobbak voltak ott, és én közöttük lehettem.

– Kevesen juthatunk el Barbadosra, milyen volt a vb-nek otthont adó közép-amerikai kis sziget?
– Sokfelé megfordultam már a boksz kapcsán, de ilyen gyönyörű tengerparttal, amely a szállónktól maximum ötven méterre volt, még nem találkoztam. Fehér homok, a víz kellemes hőmérsékletű – ilyet még nem láttam. A legszebb hely, ahol megfordultam, pedig voltam Indiában, Kínában, Amerikában. Európában talán csak Szardínia szigete vetekszik vele, azzal a különbséggel, hogy a barbadosiak lazasága megfogott. Persze csak akkor, ha nem késtem el a „majd ráérek" mentalitás miatt.

Kell-e a biztos olimpiai érem Szegednek?

Sokan tudják, hogy Kovács Mária a Pécsi VSK színeiben indul a versenyeken, ám Kiskundorozsmán él albérletben, onnan jár mindennap edzésre az újszegedi sportcsarnokba, ahol a Szeged BC ökölvívóival és Gál László edzővel készül a versenyekre. Nem mellékesen a barátai is Szegedhez kötik. A PVSK-nál 2010. december végén lejár a szerződése, és bár a baranyai megyeszékhely keményen az egyéni sportolók és klubjuk, így a PVSK mögött is áll, Kovács Mária azonban az anyagi feltételek megteremtése esetén szívesen indulna már 2011. január elejétől a Szeged BC színeiben. Ehhez, meg ahhoz, hogy Szegednek újabb potenciális olimpiai éremesélyese legyen 2012-ben, egy egyéni szponzor és csak néhány millió forint kellene...

 

képgaléria
Kovács Máriában maradt még tartalék