2010.08.14 - Lignano, Olaszország

Vissza a kezdőoldalra
hozzászólások a hírhez
2010.08.15 21:54seres
Kaptam egy képet Farkas Dezsőtől, amikor a végén mindenki a ringben van. Feltettem a képek közé. Köszönjük.
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Lignano 2010. augusztus 6-10.11 fiatal versenyzővel vágtunk neki a második olaszországi túrának. A meghívás 2 versenyre szólt.
Augusztus 7-én Aprilia Marittima elegáns yacht kikötője adott otthont a küzdelmeknek. A ringtől pár méterre horgonyoztak a gyönyörű luxushajók. A verseny pontos neve: XI. Trofeo Aprilia Marittima Memorial Cav. Uff. Bruno Canova. 9 mérkőzés volt az este 9 órakor kezdődő programban, 1 bemutató és 8 éles mérkőzés. Mászlé Edina és Kiss Orsolya ellenfelei beteget jelentettek, így ők nem léptek ringbe.

A mérkőzések:

1. 48 kg Cappelletto Vania-Váry Lili
    Lili már bokszolt ezzel a hölggyel júliusban Piove di Sacco-ban. Akkor az éles mérkőzést a magyar lány nyerte, most az olaszok csak bemutató mérkőzést vállaltak. Lili hozta az elvárt győzelmet. A harmadik menetben számolni is kellett az olasz lányra, így a végén inkább arra törekedtünk, hogy minél több időt tudjunk a ringben tölteni. Sajnos akkor még nem sejtettük, hogy azon az estén több győzelemnek már nem örülhetünk.

2. 48 kg Stivanello Ilaria-Balogh Csilla
    Csillának is ugyanaz az ellenfél jutott, akivel az előző találkozón bokszolt. Akkor a végére nagyon elfáradt, most sikerült jobban beosztani az erejét, így még az utolsó menetben is aktívan támadott. Sajnos a támadás mellett kevesebb energiája maradt a védekezésre, így a végén az olasz lány kezét emelték fel.

3. 57 kg Righini Linda- Horváth Ramóna
    Ramóna az utazás előtt nem sokkal került be a csapatba, és az erős fogyasztás kivette az erejét. Hiába vártuk, nem tudta megmutatni milyen az, amikor elindul a jobb keze. Pörgős 2 menet után a végére teljesen elkészült az erejével, így a végét az olasz lány jobban bírta és ezzel nyert.

4. 57 kg Buzzatti Chiara- Uhrin Csenge
    Csenge súlyában nem volt ellenfele, így 57 kg-ban tudott indulni. Csenge borzasztóan megverte az olasz lányt. Legnagyobb megdöbbenésünkre sikerült az olasz pontozóknak döntetlenre kihozni a mérkőzést.

5. 51 kg Peloi Valentina- Trakszler Nikolett
    Nikolett kicsit idegesen ment fel a ringbe, ahol csak a mérkőzés végére sikerült felpörögnie, így megérdemelten nyert az olasz lány.

6. 54 kg Sponchia Eleonora- Vennes Dzsenifer
    Dzseniferen ugyanaz a fáradtság látszott, mint a csapat nagy részén. Az első két menetben aktívabb volt az olasz lány, a harmadikban elkezdett a magyar lány is bunyózni, de behozni már nem tudta a lemaradást.

7. 54 kg Marangoni Federica- Kovács Klára
    Mivel ismertük az olasz lányt, ezért Klárit határozott taktikával küldtük be a ringbe. Klári ezt csak elvétve hozta. A negyedik menetben Klári annyira akart győzni, hogy szinte az egész menetet végig támadta. Sajnos pont ez az a stílus, ami feküdt az olasz lánynak.

8. 60 kg David Valentina- Rácz Irén
    A mérkőzés hasonló volt mint a Csenge meccse. Irén jó ütemben beugrálva akkor ütötte meg az olasz lányt amikor csak akarta. David szemre leginkább a szúnyogokkal hadakozhatott, mivel Rácz közelébe se mentek az ütései. Ennek ellenére itt is sima olasz győzelem lett a vége.

9. 69 kg Bortot Silvia- Kozma Beáta
A kiskunhalasi lány végig támadásban volt, folyamatos találatokkal puhította az ellenfelét. A végén már meg sem lepődtünk az olasz győzelmen.

Összeségében elmondható, hogy jobbak voltak a rutinosabb olaszok, azonban a reális eredmény szerintem 4 győzelem lett volna 5 vereség mellett. Ha Váry meccsét is beleszámítjuk, akkor a döntetlen is reális eredmény lett volna. A csapatról elmondható, hogy a vártnál fáradtabban mentek be a ringbe, ami lehet az előző napi egész napos úttól, a melegtől, illetve a számunkra szokatlan késői kezdéstől is.

A következő napon pihenőnap volt a program, ahol az olasz vendéglátóink által biztosított strandolást lerövidítettük 3 órára, és délután kötelező alvást iktattunk be a programba. Hétfő reggeli edzés, rövid városnézés után ismét kötelező délutáni alvás következett. Este 7 órára értünk Lignano Sabbiadoro-ba, a következő mérkőzés helyszínére. A verseny pontos neve: I. Citta’ di Lignano Sabbiadoro. A ring a tengerparthoz közel, az üdülőváros egyik forgalmas terén lett felállítva, így az este 9 órai kezdésre már többezer ember gyűlt össze a téren, ami a magyar lányoknak nagy élmény volt, hiszen itthon esélyük sincsen ekkora tömeg előtt bokszolni. Szerencsére ez az egész csapatra ösztönzőleg hatott. Természetesen-mint bárhol a világon- itt is voltak magyar drukkerek, akik hangosan kiabálták a lányok nevét a mérkőzések közben. Az olaszok igazán megadták a módját annak, hogy népszerűsítsék a női ökölvívást. A versenyzők képei nagy kivetítőkön voltak láthatóak az eredményeikkel együtt. A ringszpíker pedig profi gálákhoz hasonlóan szólította a lányokat a ringbe. Az is igaz, hogy két mérkőzés között, és az esti vacsoránál pedig a magyar lányoknak udvarolt.
Több okból is át kellett forgatnunk az előre leegyeztetett párosítást. Balogh Csilla ellenfele az a Cappelletto lett volna, akivel Váry bokszolt az előző találkozón. Az olasz lány azonban annyi ütést szedett össze fejen, hogy az orvos-jogosan- nem engedte versenyezni. A magyar csapatból Trakszler Nikolettnek kellett kihagyni a versenyt valamilyen vírusfertőzés miatt. Bírónk, Juhász Roland is ezzel a vírussal küzdhetett egész úton, azonban szerencsére ő tudta vállalni a bírói teendőket mindkét találkozón. Ezen a mérkőzésen nem bokszolt: Váry Lili, Mászlé Edina, Trakszler Nikolett.

Nézzük a mérkőzéseket:

1.    48 kg Balogh Csilla- Peloi Valentina
Mivel Csilla eredeti ellenfele nem tudott kiállni, így bemutatót bokszolt Trakszler Nikolett ellenfelével, így mindketten ringbe léphettek. Látványos bemutatóval adták meg az alaphangot az estéhez.

2.    57 kg Horváth Ramóna- Buzzatti Chiara
Ramónának sikerült formába lendülni, így a tőle elvárható erős ütésekkel rögtön nagy elánnal támadt ellenfelére. Az olasz lány támadásait rendre levédte, majd azonnal támadásba lendült. A második menetre az olasz lány el is készült, így rövid idő alatt kiszámolták. Érdekesség, hogy az olasz bíró még a második számolás után is továbbengedte a mérkőzést, és csak a harmadik számolás után szüntette be a mérkőzést. Ramóna esélyt sem adott a pontozóknak, és az olasz lánynak.

3.    57 kg Vennes Dzsenifer- Righini Linda
Dzseni 1 súllyal feljebb bokszolt ezen az estén. A mérkőzésen végre azt hozta, amit vártunk tőle. Már az első menet elejétől agresszívan támadott, folyamatosan nyomás alatt tartotta ellenfelét. Harcosan, levakarhatatlanul tapadt az ellenfelére, aki kevés sikerrel tudta viszonozni a támadásokat. A végeredmény meglepő módon döntetlen lett. Juhász Roland pontozása szerint a meccset a magyar lány nyerte 25:11-es pontozással.

4.    64 kg Kozma Beáta- Lindura Francesca
Beáta az Amazon Kupán már látott Lindurával került össze. Az olasz lány az előző mérkőzést kihagyta gyomorrontás miatt, mostanra azonban rendben volt. Az első két menet az olasz lány fölényét hozta, Bea próbált inkább tartalékolni a végére, hiszen a párás levegő igencsak megviselt mindenkit. Ezekben a menetekben inkább egyenes ütésekkel mozgatta Lindurát. A harmadik és negyedik menetben aztán beindult Bea, és egészen a meccs végéig támadó jellegű bokszot mutatott. Sajnos nem igazán tudott megrendítő erejű ütést bevinni, így az olasz lány nem nagyon állt meg neki. A vége olasz győzelem.

5.    54 kg Uhrin Csenge- Sponchia Eleonora
Szombat este Csenge jó formában volt, ebből most sem adott alább. Igazi harcos Csenge, akinek a fejében meg sem fordul a feladás lehetősége. Amit kértünk tőle, azt maximálisan teljesítette, a mérkőzés végén majdnem kiesett a ringből a fáradtságtól. Hatalmas csatában kapott ki., ellenfelének sem volt egy sétagalopp a mérkőzés.

6.    69 kg Kiss Orsolya- Bortot Silvia
Orsi meccsén kifogtuk megint kedvenc bírónkat. Orsi minden támadását megállította mondvacsinált indokokkal, folyamatosan törte a támadások lendületét, és pihentette az olasz lányt. A harmadik menetre Orsi belefáradt a hiábavaló harcba, két emberrel nem bírt el. Az utolsó menetre már csak a szíve vitte ki, a végén már nem is lepődtünk meg a helyi versenyző győzelmén. Ez a bíró már a szombati versenyen is ugyanezt csinálta, sajnos hétfőn sem a fair play díjra hajtott.

7.    54 kg Kovács Klára- Gordini Terry
Kláriról is elmondható, hogy sokkal taktikusabban, okosabban bokszolt, a megbeszélt taktikát sokkal pontosabban betartotta. Szoros mérkőzésen tényleg jobb volt az olasz lány, de Klárinak sem volt oka szégyenkezni.

8.    60 kg Rácz Irén- David Valentina
Irén szombaton nagyon megverte Davidot, akit mégis kihoztak győztesnek, most ennek a megismétlésére készült. A hétfő esti tengerparti levegőt jobban bírta David, Irén most sokkal több hibával bunyózott, az ütések számához képest csak elenyésző találatot ért el. Így az utolsó mérkőzést is a házigazdák nyerték.

Reálisan itt minimum 3 nyert mérkőzés, és egy döntetlen lett volna elfogadható.

A negatív mérleg ellenére a csapattalálkozókat eredményesnek ítéltük. A magyar lányok végig egy csapatot alkotva, sokszor a helyieket túlkiabálva buzdították egymást. Senki nem ment fel úgy a ringbe, hogy előre feladta volna a mérkőzést, erre a többiek biztatása mellett esélye sem volt. A mi csapatunk átlag életkora 20 év alatt volt, szemben az olaszok 28 évével, és a mérkőzéseink száma átlagban az egyharmada az olaszokéinak. A lányoknál főleg arra voltunk kíváncsiak, hogy idegen környezetben, idegen edzőkkel mennyire tudnak stresszmentesen teljesíteni. A látottak alpján elmondható, hogy van utánpótlás Magyarországon. Vannak lányok, akik akarnak és tudnak is a mostani nagy válogatott nyomdokaiba lépni. Ezek a csajok már teljesen természetesnek veszik azt, hogy ökölvívók. A három torna alatt egyetlenegy panaszkodás nem hangzott el egy kis véraláfutás, vagy bármilyen fájdalom miatt. Pontosan tudják, hogy mivel jár ez, és fel is vállalják gond nélkül. Ezen kívül jó volt azt is látni, ahogy a lányok elbeszélgettek a vendéglátóinkkal, hiszen az angol nyelv használata sem okoz gondot nekik. Ez lehetett az egyik ok a harciasság mellett, hogy jó benyomást keltettünk, és ismét néhány újabb névjegykártyával és meghívással térhettünk haza. Házigazdánk, Alessandro Zuliani elmondta, hogy a mostani mérkőzésekre olyan mérvű volt az olasz klubok érdeklődése, hogy igencsak szűrnie kellett a jelentkezők között.
Végezetül szeretném megköszönni Zöld Ferenc edzőnek, és Juhász Roland bírónak az út során nyújtott segítségüket.

Seres Attila
csapatvezető

 

képgaléria
Lignano, Olaszország Lignano, Olaszország Lignano, Olaszország Lignano, Olaszország Lignano, Olaszország Lignano, Olaszország Lignano, Olaszország Lignano, Olaszország Lignano, Olaszország