2010.07.29 - Női EU-s Bajnokság

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

 

Minden idők legerősebb női EU bajnoksága lesz Keszthelyen



 

 

Hazánk ismét nagy ökölvívó eseménynek adhat otthont, és a várakozásoknak megfelelően a nevezések leadása után minden idők legerősebb női Európai Uniós bajnoksága lesz Keszthelyen, augusztus elején.

Utolsó alkalommal kerül tizenegy súlycsoportban megrendezésre egy női verseny, lévén szeptember elsején az AIBA változtatásai miatt tízre csökken a kategóriák száma. A legkisebbek, a 46 kilóban szereplők nem szerepelnek többet nemzetközi eseményen, de a többi kategória továbbra is változatlan marad szeptembertől.
Örömteli, hogy minderre azért kerül sor, mert tavaly augusztusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében a női ökölvívás felkerült a londoni olimpiai játékok programjába, így a szebbik nem az utolsó olyan sportágban is képviseltetni fogja magát 2012-ben, ahol eddig a hölgyek nem versenyezhettek.
A név szerinti nevezések leadása után 128 versenyző érkezik Keszthelyre összesen huszonegy országból. Az induló nemzetek a következőek lesznek: Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Törökország és természetesen a házigazda Magyarország.

A legnépesebb súlycsoportok természetesen az új olimpiai kategóriák lesznek, és ez minden bizonnyal jellemző lesz az elkövetkező években a női ökölvívásra. A keszthelyi EU bajnokságot szinte minden nemzet főpróbának tekinti a szeptemberben, a barbadosi fővárosban, Bridgetown-ban sorra kerülő világbajnokságra, amelyre az AIBA szintén rekord nevezést regisztrálhatott.
A jelentős eseményen csupán Szlovénia, Szlovákia, valamint a balti államok, Lettország, Litvánia és Észtország nem vesz részt, míg a fejlett női ökölvívó élettel büszkélkedő Norvégia és Svájc nem tagja az Európai Uniónak.

A mezőny létszáma és erőssége egy női Európa bajnokság színvonalának felel meg, ugyanis tavaly a nyikolajevi kontinensversenyen csupán 113 versenyző indult, ehhez képest Keszthelyen tizenöttel több nevezést adtak le, amely már egyértelműen mutatja a női ökölvívás népszerűségének növekedését az olimpiai lehetőség miatt.
Három aktuális világbajnok vesz részt a versenyen, az ír Katie Taylor (60KG) ráadásul 2008-ban a világ legjobb női ökölvívója lett az AIBA szavazásán. Két évvel ezelőtt a kínai világbajnokságon a török Gülsüm Tatar (64KG) is aranyérmet szerzett, sőt idén is veretlen még, súlycsoportjának egyértelmű esélyese Keszthelyen. Meglepetésre egy másik török, Semsi Yarali (+81KG) is első helyezett volt a ningbói világbajnokságon, ő a legnagyobbak között szerepel majd az EU bajnokságon.
Három aktuális Európa bajnok indul a grandiózus eseményen, Katie Taylor és Gülsüm Tatar tavaly az ukrajnai Nyikolajevben kontinenselső is lett, mellettük a román Luminita Turcin (81KG) szerepel még Keszthelyen.

A ningbói világbajnokság aranyérmesei mellett még hét világbajnoki érmes nevezett az EU bajnokságra, míg a nyikolajevi Eb tizenhét érmesét láthatja a keszthelyi közönség.  Mindezek mellett még nem számoltunk a még korábbi években medáliákat, vagy címeket szerző sportolókkal.
A keszthelyi EU bajnokságon várhatóan a több világklasszist felvonultató törökök, a roppant egységes és magas versenyzőkkel rendelkező svédek, valamint a mindig erős lengyelek dominálhatnak majd, akik bár nélkülözni fogják a világ-, és Európa bajnok Karolina Michalczukot, de így is tapasztalt alakulattal érkeznek.
A rendkívül sokat fejlődő angolok, a fiatalodó románok, a feljövőben lévő németek, franciák és írek szintén szép reményekre feljogosító válogatottal érkeznek Keszthelyre, de szinte minden résztvevő nemzetnek van egy-két kiemelkedő képességű versenyzője.

A verseny egyik legnagyobb kérdése a nagy világversenyeken rendre kiemelkedő teljesítményt nyújtó holland Marichelle de Jong (69KG) lesz, aki már évek óta nem szerepelt nemzetközi versenyeken, de idén nyáron a visszatérés mellett döntött, és megcélozta a barbadosi világbajnokságot, amely szeptemberben kerül megrendezésre.
A Szuknai Zsuzsanna vezetésével készülő magyar válogatott természetesen minden kategóriában képviselteti magát az EU bajnokságon, a versenyzők közül kiemelkedik a kétszeres világbajnok Kovács Mária (75KG), aki a londoni olimpia kedvéért egy év alatt közel tíz kilót fogyasztott, és új súlycsoportjában már az ankarai Török Miniszterelnök Kupán diadalmaskodott áprilisban.
Kovács Márián kívül, és Ducza Anita távollétében éremesélyes még az ankarai versenyen bronzérmet szerző Papp Nikolett (64KG), a rutinosabb Ancsin Katalin (48KG), a junior Eb-ezüstérmes Mizsei Vivien (51KG), és Némedi Csilla (54KG) is.

 

Kincses Tibor  szakiró

képgaléria
Női EU-s Bajnokság