2010.07.29 - Ahogy én látom a női ökölvívást

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Európai Uniós Női ökölvívó Bajnokságra kerül sor Keszthelyen 2010. augusztus 3-8-ig. Dr. Kovács László szövetségi kapitány elemezte a helyzetet, és válaszolt az XLsport kérdéseire.

- Milyen felkészülésben van részük a lányoknak erre a nagyszámú nevezéssel büszkélkedő versenyre?

Ez egy hosszabb felkészülés. Nem csak az Európai Uniós Bajnokságot emelném ki a felkészülésben, az egész folyamat a nőknél az a Világbajnokságra kell, hogy fókuszálódjon. Természetesen, ha a Világbajnokságot nézem, megelőző felkészülő és válogató versenyeken kell megfelelni.  Jelen pillanatban július 1-től indult a felkészülés, ami egyesületi keretek között zajlott, most 25-én levonult a válogatott a tatai edzőtáborba, egy hetes összehozó központi edzésre és innen indulunk a versenyre. Ezt követően lesz egy hét egyesületi edzés, utána a felkészülés Tatán folytatódik 4 héten keresztül, ami a Világbajnokságra való felkészülést segíti elő.. Értelemszerűen az év kiemelt versenye a Világbajnokság, az Európai Uniós Bajnokság az válogató, felhozó, szintfelmérő verseny, aminek az eredménye nagyban meghatározza, hogy a Világbajnokságon hány fővel és kikkel veszünk részt.

- Hogyan látod a hazai és a nemzetközi női ökölvívás helyzetét ma?

A nemzetközi női ökölvívás nagyon megerősödött. Ez abban is megmutatkozik, hogy 2012-ben olimpiai sportággá avanzsálta magát, illetve bekerült a női ökölvívás az Olimpia programjába 3 súlycsoportban, 51, 60, 75 kg-ban. Nagyon sokat erősödött, ami nem csak abban látszik, hogy bekerült az Olimpiára, hanem, ha megnézzük ma a nemzetközi versenyeket, akkor nagyon sok olyan mérkőzés is kitűnik, ahol nem csak azokat a kezdetleges technikai elemeket használják a lányok, ami még az egyszerűbb időszakra volt jellemző, hanem már olyan bonyolult taktikai megoldásokat is láthatunk, amelyet a fiúversenyzők legjobbjaitól szoktunk látni. A hazai női ökölvívás is erősödött. Azt láttam, tapasztaltam, hogy mi nagyon erősek voltunk évekkel ezelőtt, volt egy hullámvölgy, amely talán egy kicsit máig is tart, de most már talán a lányok motiváltabbak lettek arra, hogy megfelelő belső indíttatással el tudják kezdeni akár más küzdősportágakból átszivárogva az ökölvívást, hogy ezen keresztül tudjanak érvényesülni, és az Olimpián is részt tudjanak venni. Ez egy nagyon fontos motivációs tényező lehet a későbbiekben és most is. A cél, hogy meglendüljön a magyar női ökölvívás és ismételten olyan szintre emelkedjen, mint régen volt.

- Hogyan látod az esélyeket a mostani Uniós Bajnokságra és később az Olimpiára?

Nagyon nehéz ma esélyeket latolgatni, hiszen most 3 aktuális Világbajnok és 3 aktuális Európa bajnok vesz rész az Európai Uniós Bajnokságon. E mögött még van 6 olyan, aki Európai Uniós Bajnokság címvédője volt, több Világbajnok, Európa bajnok, helyezett, akik ugyan nem aktuálisak, de valamikor megnyerték ezt a címet. Tehát egy elég nehéz mezőnyről beszélhetünk. Azt is látni kell, mivel 2012-re készül mindenki, az országok ma a női ökölvívásban is keresik azt a csapatot, aki a kvalifikáción megfelelő erővel részt tud venni és kvalifikálni tudja magát az Olimpiára. Ma a rejtett emberek is, számunkra esetleg ismeretlen emberek is lehetnek olyanok, akik meglepetést tudnak okozni. Úgy gondolom, hogy az eredményt az hozhatja, aki megfelelően fel tudott készülni, tehát a munka. Akiben munka van, annak valamikor eredményt kell hozni. Nem hiszek abban, hogy valaki évekig dolgozik és soha nincs eredménye. A munka mellé párosul a szerencse is. Mondják, hogy az ökölvíváshoz kell egy kis szerencse, de ez csak munka mellett lehetséges. Gondolom, hogy aki ma végigdolgozta a felkészülést, egész évben ott tudott lenni és most július 1-től rendesen odahaza végigcsinálta ezt az első három hetes időszakot, és most velünk az 1 hetest, azoknak mindenképp valamilyen szinten eredményt kell hozni. Ez bárki lehet. Rajtunk kívül az ellenfél is beleszól ebbe az eredményességbe, de ha a verseny adott pillanatában jó állapotban leszünk, akkor lesz érmesünk és remélem, arany éremmel is fogunk hazajönni.
Az Olimpia az egy más történet. Egy Olimpiát nem lehet összehasonlítani soha semmilyen más világversennyel. Az Olimpia meghittsége, eszméje, nehézségi foka, a világ figyelme egészen más világot hoz. Gondot okozhat egy olyan versenyzőnek is egy Olimpián való részvétel, akár egy világbajnoknak, aki még nem vett részt Olimpián, hogy nagyon nagy feladatnak tekintheti, ha nincs felkészülve mentálisan, és így még el is csúszhat. A felkészülésben nagyon sok olyan háttér tudományt hoztunk be, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a versenyzőinket és nem csak a fiúkat, hanem a lányokat is, megfelelő háttér információval lássuk el, hogy pótolni tudjuk azokat a mentális dolgokat, ami egyébként hiányozna. Egybe tudjuk rakni a versenyzőket nem csak fizikailag, nem csak technikailag-taktikailag, hanem mentálisan is. Remélem ez az „egybe rakás” elegendő arra, hogy sikeresen vegyenek részt a felhozó és a válogató- kvalifikáló versenyen. Az Olimpián a versenyzők adott állapota az nagyon meghatározó, valamint az, hogy az adott pillanatban mennyit tud újítani újat alkotni, hiszen az Olimpián már olyan minőségű versenyzők állnak egymással szembe, ahol nagyon kicsi a különbség. Itt a versenyző önmagából tud hozni, ha olyan képességekkel rendelkezik, hogy ő ott rögtön meg tud újulni, valami újat tud behozni, és pont az lesz az, ami éppen az Olimpia megnyerését eredményezheti.

- Az Európai Uniós Bajnokság meglepetése, hogy az egyik nagy esélyes Ducza Anita visszalépett és nem indul. Hogy látod ezt az érdekes momentumot?


Ez egy nagyon nagy szívfájdalmam és nagyon nagy csalódás volt számomra, hiszen nem tudtam megértetni akár áttételesen is azt, hogy Anita számára ez nagyon fontos lett volna. Ducza Anita és Kovács Mária nagy párharcot vív 75 kg-ban a 2012-es Olimpián való részvételhez. Ami két egyéniség párharca. Azt látni kell, hogy bizonyos nemzetközi versenyeken, és akár egy Európai Uniós Bajnokságon, a Világbajnokságon nem lehet egy súlyban két versenyzőt indítani egy nemzetből. Voltak olyan versenyek, ahol ezt a kettős indulást meg lehetett csinálni. A Magyar Ökölvívó Szövetség ezt a lehetőséget biztosította. Például Törökországban a Miniszter Kupán lehetőséget adott a két versenyzőnek, hogy részt vegyenek, mérkőzzenek meg idegen helyen, idegen bíróknál és győzzön a jobbik. Nézzük meg, hogy melyik az a versenyző, aki abban az adott állapotban a legjobb. Ezen a versenyen Kovács Mária nyert és egyben megnyerte a tornát is. Természetesen ezen a tornán nemcsak a Mari hozta az eredményt, hanem Anita is olyan versenyzőket vert meg, aki Világbajnok, Európa bajnok volt, így ő is tudta hozni magát. De azt látni kell, hogy egy Uniós Bajnokságon már egy súlyban nem indulhatnak. Mivel jelen pillanatban nem tudunk egy súlyban két versenyzőt indítani, azt javasoltam, hogy mivel potenciálisan 75 kg-ban Magyarországon és úgy néz ki, hogy Európában és a Világon meghatározó lehet Kovács Mária, ezért Marcsi 75 kg-ban, Ducza Anita pedig 81 kg-ban induljon. Anita ezt nem vállalta. Ezt azért tartom problémának, hiszen csak úgy tudtam volna nemzetközileg szinten tartani, ha indul a kijelölt versenyeken. Anitának nemzetközi mérkőzéseken eredményt kell ahhoz elérni, ha ő 75 kg-ban akar indulni Kovács Mari helyett. Amennyiben sikeresen szerepel a nemzetközi versenyeken 81 kg-ban, akkor természetesen minden olyan pozitív pontszámot, itt a kiemelési ranglistára gondolok, ahol világbajnoksági helyezést kell elérni, hozhatta volna a kiemelésre, és ő is megfelelő helyen tudott volna lenni akár 75 kg-ban. Mivel ez nem lesz meg nagy valószínűséggel, hiszen a női Európa Uniós Bajnokságon nem indul, ezért nem jelöltem a világbajnoksági indulók közé, ezért nem tudja megszerezni azokat a nemzetközi pontokat, nemzetközi tapasztalatokat, ami a jövő évi világversenyhez, és a jövő év utáni kvalifikációs tornához kell, így nem fog tudni kvalifikálódni nagy valószínűséggel, a 2012-es Olimpián. Esélybe és pozícióba sem hozta magát ahhoz, hogy részt tudjon venni 75 kg-ban az Olimpián. A válogatott „A” keretből felfüggesztettem ezen lépése miatt.

- Komoly felméréseket végzel az egész ökölvívó válogatotton, ami alapján most a lányok mérése folyik. A sportkórházban eddig is felmérték a versenyzőket, de te most külön is felméred a sportolókat az edzőtáborban. Mi ez a program és mi lehet az eredménye?

Minden korcsoport bekerül az edzők utcájába. Elérkezett ma a tudomány oda, hogy akár az edzők is komoly felmérésekkel, gépekkel, berendezésekkel tájékozott tudjon lenni, hogy a szervezet milyen állapotban van. Az edzők túlnyomó vagy kevés többségét be lehet csapni, de a szervezetet, a műszereket nem.  Pontosan ezért hívtuk segítségül, hogy ne csak szubjektív oldalról legyünk tájékozottak a versenyzők állapotáról, hanem objektív mérésekkel, számokkal is lássuk, hogy az a terhelés nagysága, amit mi beterveztünk, az milyen változásokat vált ki a versenyző szervezetében. Amennyiben pozitív változásokat vált ki, akkor azt is lássuk, hogy az előre viszi a fejlődését, és azt is pontosan kell látni, hogy ha túlméretezzük a terheléseket, akkor melyik az a pont, amikor abba kell hagyni a terhelést és egy pihenő állapotot vagy egy egészen más típusú terhelést kell a versenyzőnek beiktatni ahhoz, hogy a megfelelő formaállapotot el tudjuk érni. Természetesen a lányok is megérdemlik, hogy ebben az eljárásban részt vegyenek. Fontos, hogy a szakmai munka minősége is olyan szintű legyen, ahogy a fiú válogatott készül, semmi különbség nincs a két válogatott között felkészülésben, követelményben, minőségben. Ezt a jó szintet is hozza Szuknai Zsuzsanna a vezetőedző, ő is igényes arra, hogy ezekkel a mérésekkel objektíven, pontosan tudja látni, hogy a versenyző lányok milyen állapotba kerülnek. Most folyik a terheléses teszt az edzőtáborban. Mindenki hozta az edzésnaplóját, itt leírták a lányok, hogy milyen edzést hajtottak végre. Ebből látjuk az otthoni edzés stratégiáját. Ezeket a mérések alapján ellenőrizzük, ami megmutatja, hogy mennyire volt az a munka hatékony a szervezet számára. Amikor megkapjuk ezeket a mérőszámokat, a fennmaradó időben, ebben az 1 hétben, ha a világbajnokságot nézem, akkor a hátralévő 6-7 hétben tudjuk módosítani azt az edzésmunkát, amit beterveztünk és személyre szabottá tudjuk tenni azt a terhelést, amit elképzeltünk a csapat számára. Amikor már látjuk a mérőszámokat, akkor egyénre lebontottá válhat, láthatjuk a finomságokat, láthatjuk, hogy kit lehet jobban terhelni, kit kell visszafogni. A Sportkórházban ugyanúgy folyik a felmérés. Jákó Péter doktor úr, aki a válogatott főorvosa, ugyanolyan figyelő tekintettel nézi a fiúkat és a lányokat. A világbajnokságra induló csapatnak 16-án úgy indul a felkészülési tábor, hogy egy klinikai és egy terheléses sportkórházbeli vizsgálaton vesznek részt a sportolók. A szakemberektől kapunk egy objektív információs csomagot arról, hogy az elmúlt időszak munkája, edzések, versenyek, milyen hatással voltak a versenyzők szervezetére. A kapott információk segítségével elkészítjük a világbajnokságig a felkészülés terhelési stratégiát.  A stratégia elkészítése után már le tudjuk bontani azokat a kisebb elemeket, ami kifejezetten egy edzésre vonatkozik.

Képek: XLSport - Faragó Beatrix

XLsport - Betty

képgaléria
Ahogy én látom a női ökölvívást Ahogy én látom a női ökölvívást Ahogy én látom a női ökölvívást