2010.01.31 - Kemény küzdelem a kvótáért

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Kemény küzdelem a kvótáért
 


 
Ezen a héten a Tatai Edzőtáborban készült az ökölvívó válogatott dr. Kovács László szövetségi kapitány irányításával.

Tata: A tegnapi felkészülési programban szerepelt a konditermi edzés is, ahol a magyar amatőr ökölvívás egyik legmeghatározóbb edzője, Szántó Imre is ellátta tanácsokkal a fiatalokat. Igazi mesteredzőhőz híven, hogy mindent szemmel tartson közben, a ring kötelei mellett beszélgettünk. - Jelenleg a Bocskai István-emlékversenyre alapozunk, amelyet február 9-14. között rendeznek Debrecenben. Különleges viadalnak nézünk elébe, mert még Kubából is érkeznek résztvevők Hajdú-Bihar megyébe. Vegyes felkészülést végzünk, hatvan százalékban fizikailag próbáljuk fejleszteni a fiúkat, a többi csak a szakmai munka most. Fontos állomás következik a bokszolóknak, hiszen az áprilisi ifjúsági világbajnokságon szerezhetnek kvalifikációt az első szingapúri ifjúsági olimpiára. A kvóta megszerzése szerintem sokkal nehezebb lesz, mint egyáltalán az augusztusi, szingapúri megmérettetés.

Szántó Imre - akit mindenki csak Öcsi bácsiként ismer - az Unió Kispest SE-ben négy ökölvívót irányít, Bernáth Istvánt, Klasz Árpádot, Káté Gyulát továbbá Harcsa Zoltánt. - Az ökölvívás tömegsport jellegét támogatom, de utána már elég nagy arányú a lemorzsolódás, az utánpótlásból meg kevesen alkalmasak a magasabb szinthez. Sok összetevője van annak, hogy valakiből igazán klasszis sportoló váljék, alkatilag, fizikailag, és az is lényeges, hogy bírják a terhelést. Erről csakis egykori tanítványom, Kokó jut eszembe, ő mindig azt mondta nekem, sokkal több embert beszélt le az élsportról, mint akit rábeszélt volna a folytatásról - tette hozzá a szakember. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a női bokszot a 2012-es londoni játékok műsorára. Ez volt az egyetlen olyan kétnemű sportág, ahol csak a férfiak szerepelhettek. A nők három súlycsoportban lépnek kötelek közé.

- Soha nem voltam a híve a női bunyónak. Bizonyos fokú agresszivitás és szadizmus kell az eredményességhez, és ez nincs a lányokba kódolva alapjában véve.

Kovács Lászlót 17-18 esztendős kora óta ismerem. Kezdeményezőjeként léptem fel annak érdekében, hogy érdemes erre a posztra László, mert rendelkezik a megfelelő szaktudással és gyakorlattal - hangsúlyozta a tréner. Tavaly január hatodikán választották meg az amatőr ökölvívás szövetségi kapitányi székébe dr. Kovács Lászlót.

- Egy éve tevékenykedem ebben a feladatkörben, azokat a tervek, célok teljes egészében sikerültek, amelyeket kitűztem magam és a válogatott elé is. Eredményes időszakot tudhatunk magunk mögött, elég csak Káté Gyula világbajnoki bronzérmét említeni Milánóban. De a többiek is remek teljesítményekkel büszkélkedhetnek. A közelmúltban módosították a menetidőkkel kapcsolatos szabályokat. Ezek szerint az eddigi 4x2 perc helyett a továbbiakban 3x3 perces menetidővel kell a versenyeket megrendezni a férfi ifjúsági korcsoportban, úgyhogy ehhez is igazodnunk kell. A hölgyek közül Ducza Anita valamint Kovács Mária velünk készülnek, mindketten 75 kg-ban versenyeznek, bár barátnők, de komoly rivalizálás alakulhat ki a későbbiekben.
   
Az ifjúsági vb-n nívós, kemény seregszemlére számítok, hatszáz körüli indulóval. Ez azt jelenti, hogy egy súlycsoportban 60-70 ökölvívó küzd majd. Az első négy szerez részvételi jogot Szingapúrba, ahol remélem legalább mi is egy bokszolóval képviseljük hazánkat - zárta mondandóját dr. Kovács László.

Forrás: 24 óra. Hamburger Kinga

 

képgaléria
Kemény küzdelem a kvótáért