2010.01.17 - Idén 125 éves az UTE

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Az UTE Ökölvívó Szakosztály története



Kaszper József elnök, Kiss Rezső szakosztályvezető, Gregus Gyula, Lovas Miklós, Rónai Zoltán, Kamauf Géza, Drohózky László
A múlt sokszor megfoghatatlan.  Ha közelítenek felé, elrepül, mint a madár. Ködbevész és csalókává válnak a benyomások, s bizonytalannak tűnik minden. De az írásban, képben vagy hangszalagon megörökített események megfoghatók és örökké emlékeztetnek. Sikerekre, kudarcokra – mindenre. Az első ilyen emlékeztető a Nemzeti Sport 1926. január 15-i számában található:
„ Az UTE bokszolószakosztálya megalakult. A stadionban minden kedden, csütörtökön és szombaton 5-9-ig folyó tréningen érdeklődőket szívesen lát a szakosztály vezetősége. Az UTE trénere Nánay, az MTC nehézsúlyú versenyzője.”
Így kezdődött! A lelkes újpesti sportemberek nem tudtak belenyugodni abba, hogy a rohamosan népszerűsödő ökölvívás küzdőtereiről hiányozzanak saját legjobbjaik. S már alig egy hónappal később a weltersúlyú Zust elindul az FTC meghívásos versenyén. Igaz, vereséget szenved Marositól, de az UTE kemény öklű fiai nem vallanak szégyent. Az év végén kezdődő Budapest-bajnokságon a könnyűsúlyú Szőke József aranyat, Petonszky István bronzot szerzett, s a régi képviselőházban lezajlott csaták után így ír a korabeli krónikás:        „ …szépen szerepeltek az MTK, az UTE, a TTC a Spárta és a B. Vasutas versenyzői”.
A sajátos munkássport hamar sajátos újpesti sporttá válhatott volna. A népszigeti szabadtéri csatákon, a bajnoki és meghívásos versenyeken sok néző volt kíváncsi az UTE legjobbjaira. Csakhogy a „legjobbak” kevesen voltak. Az egyesület vezetőinek nem vált szívügyévé az ökölvívás, mert felfogásuk megegyezett az akkori „művelődési” irányzattal, amely a munkásosztály szellemi és testi erejének kibontakozását gátolta. Hiába vált a szurkolók kedves gyerekévé az ökölvívás, az erőszak győzött. Négyévi, küszködések közepette elért sok siker után a sportegyesületi vezetés ellentmondást nem tűrően feloszlatta a szakosztályt.

Kerek két évtizedig nem volt újjászületés.

Az Egyesült Izzó kultúrtermében, 1950. március 31-én azonban megtört a jég. Az UTE és a belügyminisztériumi sportkörök egyesülési közgyűlésén a megelőző tárgyalásokról szólva, Kádár János belügyminiszter arra is utalt, hogy „az UTE minden meglevő szakosztálya tovább működik az egyesülés után, sőt, egész sor új szakosztállyal bővül az egyesület.”
A beszéd után a BRE ökölvívóinak a szaktanácsadója, Rónai Zoltán is felszólalt, és elmondta, hogy az UTE egykori hagyományait felelevenítve és a BRE hagyományait folytatva, kívánatos lenne ökölvívó-szakosztály működtetése is. Mindenki egyetértett vele. És ettől a naptól nemcsak az Újpesti Dózsa, hanem a lila-fehér ökölvívás is életre kelt. A kezdés nem volt könnyű, de a II. világháború utáni nehézségeken, a szereléshiányon, a fűtési problémákon már megedződtek a Budapesti Rendőr Egyesület ökölvívói, akik az új szakosztály gerincét képezték: Vitus, Várhegyi, Bán Tibi, Budai, Pali, Marton, Sturm, Németh, Kőrösi és a többiek. Legalább harmincan voltak a „szorítóérett”, rutinos versenyzők, s a csaknem két tucat kezdővel több mint félszázan jártak az edzőtermekbe.
Igen, az edzőtermekbe. Mert a teremgondok szinte állandóan Damoklesz kardjaként lebegtek a szakosztály felett. A Lovag utcai iskolától a Rottenbiller utcáig, az Eötvös utcától a Tatai útig, az Április 4. téri iskolától a Vág utcáig, majd a Jégszínházig, annyi helyen készültek az újpesti ökölvívók, hogy szinte még nyomon követni is nehéz. De készültek! És jól készültek.

Ezt bizonyítják az eredmények, hiszen már az első évtől kezdve élvonalbeli ökölvívók kerültek ki az Újpesti Dózsa gárdájából. 1951-ben a könnyűsúlyú Farkas Béla, a kisváltósúlyú Budai Pál, a félnehézsúlyú Kovács Attila nyert magyar bajnokságot. Egy évvel később Kovács Attila ismételt két évvel később Budai Pál, de akkor már bajnoki trófeával jelentkezett a középsúlyban Sipőcz József is. Az egyéni sikerek mellett azonban a csapat is érett. 1952- ben az országos bajnok Budapest I. csapatában több dózsás versenyző már „nagyágyúnak” számított. Szinte felsejlettek a későbbi nagy sikerek, amikor egymásután többször az Újpesti Dózsa csapata bizonyult az ország legjobbjának. Természetesen nem volt zökkenőmentes az út. A múlt ködén át is sejteti ezt a szeszélyesen hullámzó eredmények sora és az edzők jövés-menése. Rónai Zoltán, Berde Jenő, Adler Zsiga, Tokaji Jakab, Kéri Béla követték egymást, de Fóti Andorral az élen a szakosztályvezetés állandó erőfeszítései a jobb iránt nem maradtak eredménytelenek. 1954-ben a légsúlyú Kárpáti József, egy évvel később – immár váltósúlyban – ismét Budai Pál nyert magyar bajnokságot. Budai egyébként a fénykorát élte: az 1955-ös berlini EB-n ezüstérmet szerzett.

Már minden olyan bíztatónak tűnt, amikor bekövetkezett 1956 vihara, amely azonban az erős szakosztályt csak megrázta, megrendíteni nem tudta. Sőt, az ellenforradalom legyűrése után olyan tehetséges versenyzők kérték felvételüket az Újpesti Dózsába, akikkel kiegészülve a klub öklözőinek új aranykora kezdődött.  1957-től 1959-ig egymás után háromszor a lila-fehérek nyerik az I. osztályú csapatbajnokságot. 1958-tól megsokasodnak az egyéni sikerek is. Részletes felsorolásuk szinte külön fejezetet tenne ki, hisz Kellner Ferenc, Juhász István, Sipőcz József, Ungvári Zoltán, Nagy József, Erdélyi János, Cserge Ferenc, Schrick Ferenc, Pauer Géza, Hajnal Tamás, Edőcs István, Kovács Ferenc mind-mind feliratkoztak az országos bajnokok listájára, és hol vannak még a többiek? Az utánpótláskorúak, az ifjúságiak, a serdülők! Mert a szakosztály tevékenysége egyre szélesebb körű. Pedig azok a bizonyos teremgondok továbbra is kísértenek, és az edzők is váltakoznak. Jákói István, Adler, újból Jákói, Bondi Miksa, majd a hétszeres magyar bajnok és EB-bronzérmes Kellner Ferenc, Erős István és megint Kellner. Viharokkal jár még a fejlődés is…
Kellner Ferenc, aki a legeredményesebb versenyzője volt a szakosztálynak, sokat tudna erről mesélni. Ő még emlékszik arra, amikor a csapatbajnokságokon hátránnyal rajtoltak, mert minden ellenfél tudta, hogy nincs légsúlyú versenyzőjük, emlékszik a szakosztályvezetés labilis voltára, a nagy felemelkedésekre és a nagy zuhanásokra – nemzetközi versenyekre, BM szpartakiádokra, hazai kisiklásokra…
Ha kissé visszapergetjük az eseményeket, sajátos légkörbe csöppenünk. A római olimpia után kezdődik az I. osztályú CSB. Török Gyula olimpia sikere ajzószerként hat, ezrek ostromolják a pénztárakat. Feszült légkörű, hallatlanul izgalmas csaták, s a háromszoros bajnok újpesti együttes csak a negyedik helyen végez. És ekkor (1961) felkérik a versenyzéstől éppen visszavonult Kellnert: vállalja el az edzések vezetését. Váratlan ajánlat. Mintha azt mondanák a „kiskatonának”: - Fiam, holnaptól tábornok vagy! Nincs még edzői gyakorlata, és azokat oktassa, akik versenyzőtársai voltak?...


Vállalja. És 1961-ben harmadik, 1962-ben újból első a csapat. De hogyan, milyen előzmények után? Milyen varázsszert alkalmaztak, hogy ez sikerüljön? Az 1962-es csapatbajnokság után a többi nagy szakosztály tagjai pihentek. Mert, ugye, karácsony, újév – az ünnep, az ünnep… Bezzeg mást tesznek az újpestiek! Gulyácsi síel, Ungvári tornászik, Kállai kerékpározik. Télen. Az átmeneti időszakban. S mire alapozni kell, ujjé, már van erő! Félév múlva még barátságos mérkőzésre sem akarnak kiállni ellenük az ellenfelek.  De ez sem elég. A szakosztály tagjai plakátokat készítenek és helyeznek el az iskolákban: „Várunk benneteket, fiatalok!” És a fiatalok jönnek. A tekintélyes klasszisversenyzők meg eljárnak az ifik edzéseire, mérkőzéseire, segítenek oktatni, bemelegíteni, buzdítani. Így jutnak fel a csúcspontra. Évekig tart ez a lelkesedés, ám 1964-ben már csak egy újpesti versenyző kerül az egyéni bajnokság döntőjébe – az is kikap. A csapattal is baj van. Hosszas vegetálás következik, az NB I-ből is kiesnek. De a Dózsa himnusza megfakulhat – a dózsások lelkesedése soha! Ha újra kell kezdeni, van bennük szív az újrakezdéshez. A sportköri elnökség bízik az ökölvívásban. Változhat a szakosztály létszáma, elmaradhatnak az eredmények, de ez csak átmeneti állapot lehet. És átmeneti állapot volt! 1969-ben már „érik az új termés”, hat versenyző szerez I., hét II., három III. osztályú minősítést. Arany- és ezüstjelvényes ifjúsági versenyzők példázzák a jövőt. Csjeff aranyérmet szerez a lodzi ORT-n, minden újból biztatónak tűnik. Kellner 1970-ben függetlenített edzőként kezd dolgozni. És 1971-ben talán megoldódik a teremgond is, mert a Miskolci úton saját „otthon” épül. A lila-fehér ökölvívók nem lesznek többé vándorok, és ez az egész magyar ökölvívás szempontjából örvendetes fejlemény.
A Kellner korszak a legeredményesebb volt ez idáig, hiszen mindösszesen 27 magyarbajnok nevelődött fel Újpesten, és 2 esetben a csapatbajnoki dobogó legfelsőbb fokán is állhattak az újpesti öklözőink.
1981-től a kitűnő pedagógiai érzékű Svasznek Jenő vette át a vezetőedzői teendőket.

Ez időszakban Gyepes László, majd később Turai Gábor elnökölt az ökölvívóink élén. Svasznek edzői irányítása alatt - 1997-ig - , 18 felnőtt bajnoki aranyérmet szerzett szakosztályunk, és 3 esetben a CSB legfelsőbb fokára is felállhattak versenyzőink.1998 és 1999 között a mesteredző Szántó József vezette az öklözők edzéseit. Ez években 1-1 aranyérmet szerzett a csapatunk, Lestár István jóvoltából.

2000-ben ismét váltás történt, úgy a vezetésben, mint a szakosztályi tagok, versenyzőink tükrében, szinte teljesen átalakult a szakosztály. Demlyén István vette át az elnöki teendőket, míg vezetőedzőnek a Fekete TEAM-ból „átigazolt” Farkas József ökölvívó szakedzőt nevezték ki. Ekkor került szakosztályunkhoz a grúz származású ökölvívó szakedző Giorgadze Levan is. Jó érzékkel láttak neki a munkához és a női ökölvívásba, női öklözők képzésébe hatalmas energiákat fektettek (A 12 magyarbajnoki arany).

Ez idő alatt sporttörténelmet is írhattunk, hiszen a 2000-ben zajló V. Kadett Európa Bajnokságon Kóczián József megszerezte Magyarország első EB aranyérmét! Jelenleg Farkas József, Giorgadze Levan, Farkas Márton, Balázs Tibor, és Pécsiné L. Melinda edzők irányításával az utánpótlás nevelés az elsődleges fontosságú tényező a szakosztályi munkafolyamatokban. Egy UTE ökölvívó iskola megalapításán munkálkodik a vezetés.

Az UTE, ökölvívó versenyzőinek legjelentősebb nemzetközi és hazai eredményei:

Országos Bajnokság
1947    váltósúly             Budai Pál
1948    könnyűsúly        Budai Pál

Dózsás korszak:

Olimpia
1980    +81 kg            Lévai István

Európa Bajnokság
1973    váltósúly        Csjef Sándor
 
Országos Bajnokság
1951    könnyűsúly        Farkas Béla
    kisváltósúly                 Budai Pál
    középsúly                   Plachy Mátyás
    félnehézsúly               Kovács Attila
1952    félnehézsúly     Kovács Attila
    csapatbajnokság      Budai Pál, Plachy Mátyás (Bp.I.csapatában)
1953    váltósúly            Budai Pál
    középsúly                  Sipőcz József
1954    légsúly              Kárpáti József
1955    váltósúly           Budai Pál
1957    CSB:                 Bognár Tibor, Borsits István, Fekete István, Juhász István,
Kellner Ferenc, Kovács Attila, Méhész II. István, Nagy József, Sipőcz  József, Szilvási Ferenc
1958    könnyűsúly        Kellner Ferenc
    kisváltósúly        Juhász István
    félnehézsúly        Sipőcz József
CSB:            Bognár Tibor, Borsits István, Erdélyi János, Fekete István,
Juhász István, Kellner Ferenc, Kovács Attila, Méhész I Pál,
Nagy József, Princz IV Károly, Sipőcz József, Ungvári Zoltán.
1959    könnyűsúly        Kellner Ferenc
    kisváltósúly        Juhász István
    középsúly        Ungvári Zoltán
    félnehézsúly        Sipőcz József
    CSB:            Babics Imre, Bognár Tibor, Borsits István, Erdélyi János,
Fekete István, Juhász István, Kellner Ferenc, Méhész II István
Nagy József, Nyírbátori László, Pál György, Princz IV Károly
Sipőcz József, Ungvári Zoltán
1960    harmatsúly        Nagy József
    könnyűsúly        Kellner Ferenc
    kisváltósúly        Juhász István
    félnehézsúly        Sipőcz József
1961    nagyváltósúly        Erdélyi János


1962    nagyváltósúly        Erdélyi János
    CSB:            Bárány László, Benigni József, Bognár Tibor, Cserge Ferenc,
Erdélyi János, Gulácsi Gyula, Gyarmati János, Hajnal István, Hornyák Ferenc, Kállai János, Kosztolni József, Méhész II István
Nagy József, Pál György, Schrick Ferenc, Tóth János, Ungvári Zoltán
1964    harmatsúly        Cserege Ferenc
1964    CSB:            Benigni József, Bognár Tibor, Cserge Ferenc, Dancsi József,
Erdélyi János, Kárpáti Antal, Pauer II Géza, Pusztai József, Schrick Ferenc, Takács György, Ungvári Zoltán
1965    harmatsúly        Cserge Ferenc
    középsúly        Schrick Ferenc
1966    váltósúly        Pauer Géza
1967    könnyűsúly        Hajnal Tamás
1968    nehézsúly        Edőcs István
1969    pehelysúly        Kovács Ferenc
1973    középsúly        Jakab Vilmos
1974    papírsúly        Zubik István
    légsúly            Tézsla József
    nagyváltósúly         Csjef Sándor
    Középsúly        Jakab Vilmos
1975    légsúly            Glück Péter
    harmatsúly        Jakab József
    Félnehézsúly         Jakab Vilmos
1976    papírsúly        Kovács István
    középsúly        Götz Károly
1977    papírsúly        Breznyik György
    harmatsúly        Jakab József
    középsúly        Götz Károly
    félnehézsúly        Jakab Vilmos
    nehézsúly        Lévai István
1978    papírsúly        Breznyik György
    nehézsúly        Lévai István
1979    szupernehézsúly            Lévai István
1980    váltósúly        Csjef Imre
1981    félnehézsúly        Kiss Zoltán
    szupernehézsúly    Lévai István
1984    váltósúly 67 kg    Tánczos Mihály
1985    váltósúly 67 kg    Tánczos Mihály
    nehézsúly 90 kg    Lévai István
                        CSB (csapatbajnokság): I. helyezés
1986    nehézsúly 90 kg    Lévai István
    nagyváltósúly 71 kg    Schubert Ferenc
                        CSB (csapatbajnokság): I. helyezés
1987    nehézsúly 90 kg     Lévai István
    nagyváltósúly    71 kg    Schubert Ferenc
nehézsúly 90 kg EB (Dánia) Árvai Rudolf III. helyezés
CSB (csapatbajnokság): I. helyezés
1988     középsúly 75 kg    Füzesy Zoltán
1989    -
1990    Nehézsúly 90 kg    Hegedűs Rudolf
1991    középsúly 75 kg    Füzesy Zoltán
1992    szupernehéz +91 kg    Szikora István
1993    -
1994    kisváltósúly 63,50    Szűcs László    
    Középsúly 75 kg    Lestár István
    Félnehézsúly 81 kg    Erdei Zsolt
1995    kisváltósúly    63.50    Szűcs László
1996    -
1997    középsúly    75 kg    Lestár István
Junior EB félnehézsúly 81 kg Hídvégi György II. helyezés
1998 középsúly    75 kg    Lestár István
1999 középsúly    75 kg    Lestár István
2000    V. Kadet EB    81 kg    Kóczián József    I. helyezés
Magyar Köztársaság 2000. évi Kadett OB:
Kóczián József    81 kg (Fekete Team)I. helyezés
Székesvári Tamás +81 kg                 I. helyezés
Junior OB: Ács József 67 kg                I. helyezés       
2001  Kadet EB    +91 kg    Székesvári Tamá    2. helyezés
      Kadet VB    +91 kg    Székesvári Tamás   3. helyezés
2002 Junior VB    81 kg    Kóczián József     5. helyezés
    

2003    Felnőtt OB     Csapatverseny III. helyezés
57 kg            Nagypál Márk        5.
60 kg            Bacsó József         5.
60 kg            Hirschler Ferenc    6.
69 kg            Gregárik Krisztián    3.
75 kg             Ács József         3.
81 kg            Farkas Csaba        6.
+91 kg            Palucinech Patrik    3.    

2004 School Boys EB (Siófok) 72 kg Németi Tibor    I. helyezés

Női MB
Páldi Éva        52 kg  I.
Takács Éva        75 kg  I.
Kispál Mónika            86 kg  I.

Notigán Norbert    57 kg    Heraklész válogatott, 2004 évi Kadet OB I. helyezettje
2005    Női MB
Páldi Éva                51 kg    I.    
Kurczin Brigitta            80 kg   I.    
Kispál Mónika                             + 86 kg    I.    


2006    Női MB Páldi Éva        54 kg    I.
           Kurczin Brigitta            80 kg    I.
            
2007    Női MB Páldi Éva        54 kg    I.
2008.     Női MB Székely Dóra        69 kg    I.
2009.    Női junior OB Csombor Vivien    52 kg    I. + a MB Legjobbja!



összeállította:

Farkas József UTE Ökölvívó Szakosztály vezetőedző

Felhasznált dokumentum:

„Száz év lila-fehérben” BM Könyvkiadó    1985
„RING HARSONA” a MÖSZ folyóirata

 

képgaléria
Idén 125 éves az UTE