2010.01.14 - Évnyitó 2010

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Évnyitó 2010
 


Lássuk, mi várható a 2010-es évben.

Nemzetközi szinten nagyjából összeállt a versenynaptár. Időrendi sorrendben: Grand Prix Usti nad Labem (Csehország) 2010.03.09.-14.; Ahmet Cömert 2010.03.29.-04.05.; Felix Stamm Emlékverseny (Lengyelország, Varsó) 2010.04.20.-25.; Uniós EB Pécs 2010.08.03.-08.08.; Nikolaev Kupa (Ukrajna) 2010.08.10.-16.; Világbajnokság Bridgetown, Barbados 2010.09.07.-19.
Idén első alkalommal írták ki az Usti nad Labem-i, és a Felix Stamm Tornát nők részére is. A helyszínek közelsége miatt alkalmasak felkészülési versenynek. Az Ahmet Cömert tornát nem szoktuk kihagyni, gondolom idén sem lesz másképp. Az Uniós EB megrendezése Pécsen nagyon jó hír, hiszen így minden súlyban tudunk elindítani versenyzőt. A Boszorkány Kupa az EB miatt idén is elmarad, de remélem, csak az EB miatt, és 2011-ben újra megrendezésre kerül. A Nikolaev Kupa időpontja szinte egybeesik az Uniós EB-vel, így az kieshet a programunkból. A világbajnokság lehet az első kvalifikációs torna az olimpiára. Kérdéses még a junior, ifi EB. 2011-re és 2013-ra már a versenynaptárban szerepel junior és ifi VB, így logikus lenne a páros években az EB megrendezése. Amennyiben erre sor kerül, úgy ott is tudunk indulni 4-5 lánykával. Nem szerepel a naptárban, de várhatóan a csehekkel és az olaszokkal is lesz csapattalálkozó, a cseh lányokkal februárban, az olaszokkal májusban. Remélhetőleg ezeken felül is lesz lehetőségünk nemzetközi megmérettetésen részt venni.

Itthon:
A hazai várható versenyek: A Bizalom Kupa idén 4 fordulósra csökkent: 02.20. Budapest; 03.13. Budapest; 05.29. Vecsés; 08.28. Cegléd. Az Északi országrészben elindul a RégióBox 2010 versenyprogram, amit kilenc fordulósra tervez a szervező Heves Megyei Ökölvívó Szövetség. II. Szalacska Kupa, Nagyberki 03.13-14.; Budapest Bajnokság 04.23-25.; Mándi Imre Emlékverseny Dombóvár 05.15-16.; V.Liget Kupa, Kercseliget 05.22.; Dombóvári Bokszgála 06.12.; Testvérvárosok Kupája Kiskunhalas 09.18-19.; Magyar Bajnokság Vecsés 10.28-30.
A Bizalom Kupán évek óta jelen vannak a lányok, gondolom ez idén sem lesz másképp. A Régióbox 2010 is várhatóan több női mérkőzést fog lebonyolítani, hiszen Gyöngyösön, Salgótarjánban, Miskolcon is sok női versenyző van. Nagy hazai versenynek tervezzük tavasszal a Mándi Emlékversenyt, ami lehet, hogy 3 napos lesz, illetve ősszel a Testvérvárosok Kupáját. Ezeken a versenyeken tavaly is jól sikerült női mérkőzések voltak. Az OB a versenykiírás szerint 3 napos, de mivel 4 naposra van tervezve, valószinűleg elírás történt. A 3 nap kevés lesz.

Végül néhány gondolat az idei évre:
    1. A junior bajnokság megrendezése jó alap volt az idei fejlődéshez, azonban a következő feladat az ifi és a felnőtt korosztály szétválasztása. A juniorok között 3-4 olyan versenyző van, akik a nagyok között is megállnák a helyüket, azonban a mezőny nagy része kezdő, tapasztalatlan fiatal. A tavalyi juniorok több mint a fele idén már az ifi-felnőtt kategóriában versenyezhet, ami nagy ugrás nekik. A felnőtt mezőny mára megerősödött annyira, hogy a fiatalokat bedarálják, ezért jó lenne még 2 év védettség az ifik között. Persze ehhez a versenyzői létszám emelkedése kell.
    2. Várhatóan az idei évtől megnő a női szakág jelentősége az olimpia miatt. Ennek a jelei már tavaly év végén mutatkoztak, ilyen volt például a junior OB kiírása és a felnőtt OB 4 naposra bővítése az 51,57,60 kg-os súlycsoportokban. Ezek a döntések igazolják az elnökünk ígéretét a női ökölvívás fokozott támogatására. Dr. Kovács László szövetségi kapitány is nagyobb figyelmet kell hogy szenteljen az idei évtől a válogatott felkészülésére és versenyeztetésére. Várhatóan a közvetlen irányítás az idén is Szuknai Zsuzsa feladata lesz. Zsuzsától várható egy-két edzőtábor, közös edzés megszervezése ebben az évben is. Hasznos lenne a környező országok női bunyósaival közös edzőtáborokat szervezni, hiszen ezek viszonylag kis költségből összehozhatóak, és segítené azoknak a versenyzőknek a felkészülést, akik itthon nem igazán tudnak meccselni. Gondolok itt főleg a Csík,Ducza,Kovács triumvirátusra.
    3. Kérdés, hogy a Heraklész programba 2010-től milyen módon tudnak bekapcsolódni a lányok. A Papp László programban még vegyesen szerepelhetnek, továbblépésre azonban nincs lehetőség jelenleg. Az olimpiai szereplés miatt esetleg kaphatunk külön létszámot, vagy a fiúk terhére lehet a lányoknak helyet biztosítani. A 2009-es évben 75 tagja volt a Heraklész programnak, tehát súlyonként 7 versenyző. Ez szép létszám. Ha a lányok súlyonként 1-1 fővel szerepelnének a programban, a fiúknak még akkor is marad 6 versenyző súlyonként. Kiváncsi vagyok, mi történik ez ügyben az idén.

Összeségében elmondható, hogy az idei évben bőven lesz alkalma a lányoknak versenyezni, és abban is biztos vagyok az eddigi fejlődés töretlenül folytatódik.

Én ott leszek, ahol csak tudok, és tudósítok minden eseményről.

Jó felkészüést és versenyzést kívánok mindenkinek!

Seres Attila
womanbox.hu

 

képgaléria
Évnyitó 2010