2009.07.30 - Nők a ringben

Vissza a kezdőoldalra
Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni!
Belépés

Nők a ringben egy szegedi szövetségi kapitány irányításával

Csajok bokszkesztyűben és fejszével? Szegeden? Bizony, ez nem egy rossz ponyvafilm beharangozójának első sora, hanem egy többéves történet, amelyről eddig méltatlanul hallgatott a sajtó. A SZEGEDma.hu ezennel megtöri a csendet, és bemutatja a városunkban készülő kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok bunyós lányt és a női bokszolók szövetségi kapitányát, aki mellesleg tősgyökeres szegedi.

Reggeli edzés a Maty-éri bunkerrendszert rejtő erdős sávban. Lakókocsi mellett fekvenyomópad, a tisztáson farönkök melyet két lány csépel kimért, de erőteljes, ütemes mozdulatokkal. Stallone lányai Szegeden? Ők ketten a magyar női ökölvívó-válogatott versenyzői, akik a Szegedi Box Club segítségével készülnek az ukrán rendezésű szeptemberi Európa-bajnokságra.

„Mindig súlyproblémákkal küszködtem gyerekkoromban, és szerettem volna edzeni” – felel a közhelyszerű első kérdésemre az egyik ’favágó’, Kovács Mária kétszeres világbajnok nehézsúlyú ökölvívó, mikor a kezdetek felől érdeklődöm. Igazi nőies válasz, meglepő kedvesség, akkor hol itt a bunyós? „Nem volt elég önbizalmam” – folytatta. „Nem jellemző rám az agresszivitás. Csak a ringben. És hogy akkor honnan is a boksz? Próbálkoztam én röplabdával, kézilabdáztam, de nem fogtak meg, aztán kick-bokszolni támadt kedvem – az előbb említett önbizalom, meg hogy meg tudjam magam védeni. Lementem a terembe, és épp egy bokszedzésen találtam magam, ott is ragadtam.”
Marcsi – ahogy sporttársai ismerik – 2001-ben vívta az első nemzetközi meccsét, amit megnyert, és akkor nyerte el a válogatott edző bizalmát is, s utazhatott is a tengerentúlra, a világbajnokságra. „Azóta minden világversenyen ott vagyok. Öt éve edzek Szegeden a Szegedi Box Clubban Gál László kezei alatt. Pécsen nincsenek meg a megfelelő feltételek” – teszi hozzá a sportoló. Marcsi a közeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy szeptemberben kezdődik Ukrajnában az Európa-bajnokság, most arra készül gőzerővel fiatal edzőpartnerével, a négy éve bunyózó válogatott kerettaggal, Nagy Biankával a 69 kg-os súlycsoportból.
„Szeretnék a dobogó legfelső fokára állni, de sajnos azt tapasztaltuk, hogy a bírok keze messze elér” – ecseteli céljait és a külső akadályokat a világbajnok. „Most május végén voltunk az uniós országoknak rendezett Eb-n Bulgáriában, ahol a döntőben épp egy bolgár lánnyal küzdöttem, és igencsak hazahúzott a pontozóbírók ceruzája…” Kovács Máriáról megtudtuk, hogy a magánéletben is egyre határozottabb: ahogy a ringben ütéseit, úgy a mindennapokban is végigviszi döntéseit, azok minden következményét felvállalva. És még nem volt része kiütésben. „Nem is lesz” – csapott fejszéjével a farönkbe (persze utóbbi mozzanatot már csak az én képzeletem vetítette le a fejemben…).

A női bunyósok szövetségi kapitánya egy szegedi hölgy, Szuknai Zsuzsanna, aki a kick-boxtól evezett át a bunyó területére, majd a tizenegy magyar bajnoki cím és a sok világversenyen szerzett érem után, na meg persze a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerzet szakedzői diplomájával a kesztyűk mögött elfogadta a másfél évvel ezelőtti felkérést, hogy ő legyen a női szakág kapitánya. A válogatott trénere elmondta, hogy a női bunyó sorsa augusztus 22-én dől el, ekkor döntenek ugyanis arról, hogy felveszik-e az olimpiai sportágak közé. S mivel 1904-ben egyszer már fenn volt, ráadásul a NOB törekvése az, hogy a sportágait kétneművé tegye (amiből már csak a bunyó lóg ki), kilencven százalék fölötti az esély arra, hogy új olimpiai számban indulhatnak majd
aranyeséllyel versenyzőink. Úgyhogy vigyázó szemeitek augusztus 22-én mireánk vessétek…

A végére egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=uGGmAVtGA0U

Forrás: szegedma.hu
Dobó Csaba  
2009. július 25.
Fotó: Gémes Sándor

képgaléria
Nők a ringben